Oslavte spolu s Kelty Lughnasad. Možná zažijete i mazanicovou bitku

18. červenec 2017

Keltové ze sedmi zemí světa přijedou poslední červencový pátek a sobotu do Nasavrk.

Byli jste se už podívat v keltské vesnici v Nasavrkách? Archeoskanzen najdete v horní části Nasavrk, a s Kelty ze sedmi zemí světa si vyzkoušíte i stavbu keltského příbytku. A možná zažijete i mazanicovou bitku.

Velké akci, která oslavuje letošní úrodu, předcházejí velké přípravy. Už tuto sobotu 22.7. se můžete v devět hodin ráno vypravit ze skanzenu v Nasavrkách na nejbližší pole a pomocí srpů sklízet letošní úrodu.

Od jedenácti hodin se pak přímo v archeoskanzenu bude vytvářet bohyně úrody. „Doufáme, že se nám povede pěkná žena se zaoblenými tvary. Pokud nám z obilí vyjde hubená babice, úroda nebude stát za nic,“ usmívá se organizátor Lukáš Blažek.

Na své si přijdou i zahrádkáři

Co mají společného zahrádkáři s Kelty? Přece ploty. „Velmi oblíbené jsou proutěné plůtky, které udělají na zahradě větší parádu, než klasické pletivo. Vezmete vrbové pruty, a zasadíte je do země. Otvory vytvoříte třeba pomocí nějaké pevné tyče. Dáte proutky do země a vzájemně je propletete. Potom poctivě zaléváte. Pokud proutky zapustí kořeny, vytvoří časem velmi hezký živý plot,“ radí Petra Seidlová. V archeoskanzenu Nasavrky můžete vidět tyto živé ploty a inspirovat se. A hlavně si vyzkoušet tuto techniku přímo na místě.

Jak Keltové stavěli

Keltové vytvářeli stěny tím způsobem, že je vypletli proutím. A potom omítli spraší rozpuštěnou ve vodě s trochou písku. Tomu se říká mazanice a nanáší se rukama na stěnu.

„Nejen dětem to připadá velmi zábavné. Holýma rukama mazanici nanášejí na budoucí zeď. Mazanici si i sami mícháme. Vykopeme díru a naboso zeminu pořádně promícháme podupáváním, podobně, jako když se šlape zelí. Většinou se to zvrhne v mazanicovou bitku,“ směje se Petra Seidlová.

Celou proceduru můžete vidět v archeoskanzenu poslední červencovou sobotu. Nebudou chybět ani další pravěká řemesla, irské tance a gladiátorské souboje.

Keltský archeoskanzen stále ve výstavbě

„Pokoušíme se o repliku keltského města. Zatím je to ale jen vesnice,“ říká Lukáš Blažek. Pokud přijedete, uvidíte krásnou vstupní bránu, která zaujme na první pohled. Uvnitř vás čeká například dvorec kováře, kde jsou jak stavby pro dobytek, tak velká chalupa, která má vymazané stěny, okna, a dokonce dveře na zamykání. Keltové totiž používali klíče!

Dominantní věcí jsou rákosové střechy. Děti si užijí domácí zvířata. V archeoskanzenu Nasavrky žijí ovce, slepice, kuřata, kočky a nově i kozy. Otevřeno je každý den kromě pondělí.

autor: jsl
Spustit audio