Otužujte se! Pozvolně, pravidelně, vytrvale. Děláte to pro své zdraví

17. červenec 2014

Otužování patří ke starým a účinným způsobům posílení imunitního systému. Slouží jako nejlepší způsob prevence proti nachlazení, chřipce či angíně. Pomáhá při bolestech zad, vředových chorobách, vysokém krevním tlaku nebo třeba alergiím. Otužilec František Cink přišel do naší Radioporadny vysvětlit, jak správně na to.

První otužování by se nemělo přehnat, jinak si koledujte o pořádné prochladnutí.
„Bez přípravy to nejde. Nic se nemá lámat přes koleno. Musí se na to jít pozvolna. Když si dáváte denně sprchu, ubírejte si na závěr teplotu vody. Postupně. Krok za krokem o trochu chladnější. Nespěchejte na to,“ říká František Cink. Důležitá je také pravidelnost. Bez té nemá otužování smysl.

Mnoho lidí se nesprávně domnívá, že otužování spočívá pouze v ranním sprchování ledovou vodou nebo zimním koupání v řekách nebo vodních nádržích. Otužování však nabízí mnohem širší záběr. Otužovat se můžete nejen ve vodě, ale také třeba čerstvým studeným vzduchem. Studený vzduch také pozitivně působí na obranyschopnost člověka. Proto ranní cvičení při otevřeném okně, lehčí oblečení při procházce venku nebo pobyt na čerstvém vzduchu působí přímo zázračně na tělo i psychiku. Dobrý účinek posílení imunity nabízí také saunování, které má podobný efekt, pokud se mu však věnujete alespoň jednou týdně.

Otužování je pro každého. Pouze lidé s nemocným srdcem a onemocněním krevního oběhu by se měli nejdříve poradit s lékařem, jestli je u nich tato forma vhodná.

Pokud setrváte ve sprše dlouho a nejste zvyklí na ledovou vodu, může se stát, že se lehce nachladíte. Velkou chybou je ležení ve studené vodě ve vaně. Protože vana nenabízí dostatek prostoru pro pohyb, můžete se také klidně prochladit. Nikdy studenou vodou nezačínejte sprchování nebo polévání od hlavy, vždycky zásadně od nohou.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.