Papoušek jako vánoční dárek? Zjistěte, do čeho jdete

25. listopad 2015

Krásný, velký, barevný, mluvící papoušek. Zdá se vám to, jako krásný dárek k letošním Vánocům? Než se tak rozhodnete, měli byste vědět, co takové zvíře všechno potřebuje. Je to závazek na celý život, protože například ara se dožívá až osmdesáti let. Své chovatelské zkušenosti nabídnul v rozhlasové Radioporadně Jan Potůček.

Než někomu dáte pod stromeček živý dárek, zjistěte si, jestli ten druhý o něco takového stojí. Spousta papoušků končí jako nevhodný dárek v útulku. Ale i v případě, že by to mělo být splněné přání, seznamte se se vším, co k chovu velkých papoušků patří. „Rozhodně bych velké druhy nedával dítěti. Je to úkol pro dospělého," říká Jan Potůček. Od začátku je potřeba nastavit dobrý režim a určitá pravidla.

Nechte si poradit od zkušených

Nekupujte si papouška ve zverimexu. Může se vám stát, že je tam pořídíte až za dvojnásobek či trojnásobek obvyklé ceny. Zajeďte přímo k chovateli, který vám i řekne, jak se o konkrétního papouška starat, kde najít odborného veterináře.

Čtěte také

„Chovatel dokáže i poradit s běžnými zdravotními komplikacemi," vysvětluje Jan Potůček. A jak poznáte dobrého chovatele? Obraťte se na kluby chovatelů, které o tom mají přehled. „Pouze odpovídat na inzeráty na chovatelských webech není ideální. Za sebe mohu doporučit pražský Klub přátel exotického ptactva," uvádí Jan Potůček.

Čím větší klec, tím lépe

Věnujte pozornost výběru vhodné klece. Vycházíme z rozpětí křídel papouška. „Když ara má rozpětí metr, měl by mít klec o velikosti minimálně metr krát metr a s výškou dva metry," vysvětluje Jan Potůček.

Papoušci rádi sedají v úrovni očí člověka, proto by v kleci neměla chybět bidla. „Nejlepší je dojít si do lesa a nařezat bidla, která jsou silná. Papoušek by je neměl úplně sevřít. Díky tomu si brousí drápky," říká Jan Potůček.

Dále potřebujeme misky na krmení. Do jedné dáme vodu na pití, do druhé zrní, do třetí ovoce a do čtvrté sépiovou kost nebo grit, což jsou drcené lastury a další látky napomáhající trávení potravy. Klec čistíme jednou týdně. Jednou denně vyměňuje noviny, které se kladou na spodek klece.

Papoušek Ara

Důležité je i správné umístění klece. Životu nebezpečným místem je kuchyň. Papoušci jsou citliví na výpary z teflonu. Usmrtí je do dvou minut. Ani obývací pokoj není vhodný. „Pták potřebuje pravidelný režim. Večerku by měl mít nejpozději v deset večer. „Ideální je pokoj pro hosty, dětský pokoj nebo místnost určená přímo pro papouška," uvádí Jan Potůček.

Voliéra na zahradě je pro papouška ideální. Nejprve ale zjistěte, jestli nebude vadit sousedům. Velcí opeřenci bývají poměrně hluční. „Většina druhů tak vítá nový den hned při rozednění. Křičí patnáct až dvacet minut. A zase večer za smrákání se se dnem loučí. Ke křiku přes den je vybudí například práce se sekačkou, nebo když jim kolem voliéry proběhne kočka," říká Jan Potůček.

Kvalitní strava zajistí dlouhý život

Krmení je klíčové. Když nebudeme dodržovat pravidla správného stravování, můžeme vážně poškodit papouškovo zdraví a zkracujeme mu život. „Podle veterinářů se žakové dožívají v českých domácnostech průměrně deseti let. Přitom by to mělo být čtyřicet let. Na vině je právě špatná strava," vysvětluje Jan Potůček. Rozhodně jim neservírujeme zbytky od oběda. Každý druh potřebuje svou speciální vyváženou stravu.

K snídani jim dejte směs ovoce a zeleniny, nejlépe několik druhů. Nezapomeňte, že každý druh potřebuje jinou směs zrní. Tu podáváme až odpoledne. Večer pak přichází na řadu ořechy. Voda se dává nová každý den. Když je velké horko, měníme vodu i dvakrát denně. „Součástí jídelníčku je i sépiová kost, která je zdrojem vápníku," upozorňuje Jan Potůček.

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi papouškem

Velcí papoušci jsou společenští a inteligentní. Někteří se naučí i mluvit. „Mezi nejznámější mluvky patří žako. Umí věrně interpretovat nejrůznější zvuky. Vrzání dveří, zvuk zvonění vašeho telefonu, to všechno umí dokonale napodobit," tvrdí Jan Potůček.

Vybírají si záměrně zvuky, které majitele vyprovokují k nějaké činnosti a záměrně se tím baví. Když chceme, aby náš opeřený kamarád mluvil, můžeme mu cíleně opakovat vybraná slova a zároveň mu neříkáme ty, které pak od něj slyšet nechceme.

autor: PRO
Spustit audio