Pardubické ARO zve zdravé na návštěvu

11. červen 2014

Poprvé v historii můžete nahlédnout i na Anesteziologicko-resuscitační oddělení. Jeho primářka MUDr. Magdalena Fořtová lákala v Radioporadně především na moderní přístrojové vybavení, které se během let velmi změnilo.

V českých zemích se dějiny moderní anesteziologie začaly odvíjet 8. února 1847, kdy Celestin Opitz podal éterovou narkózu v nemocnici Milosrdných bratří Na Františku v Praze. Byl mezi prvními, kteří v Rakousko-Uhersku začali s pokusy s éterovou narkózou na zvířatech. Poté ji zavedl do klinické praxe.

Dnes se provádějí různé druhy anestezie, vždy po projednání s pacientem. Například svodná anestezie - druh znecitlivění před některými lékařskými výkony, při němž se znecitlivující látka podává do oblasti nervů zásobujících místo, které je třeba vyřadit z vnímání. Příkladem jsou anestezie epidurální do páteřního kanálu nebo blokáda některých větších nervových kmenů a uzlin ganglií, které umožní i větší chirurgické výkony.

Podle posledních výzkumů se umělé uspání neobejde v některých případech bez negativních účinků.

Pokud si chcete prohlédnout prostory Pardubické krajské nemocnice očima zdravého člověka, zavítejte 12.6. na Den otevřených dveří.

autor: jsl
Spustit audio