Peněženky už nebudeme potřebovat, digitální měna se blíží

4. říjen 2017

Přichází čas elektronických peněz, vznikají kryptoměny. Od finančního poradce Michala Krásy jsme se dozvěděli, že Švédsko a Finsko vážně uvažuje o tom, že zruší hotové peníze a bude disponovat digitálními penězi. Bez bankovní karty se pak nikdo neobejde.

Nejrozšířenější kryptoměnou je bitcoin. Japonci už tuto měnu oficiálně přijali a postupně se rozšiřuje po celém světě. „Jak rychle se objeví oficiálně u nás, se nedá přesně odhadnout. Výhodou celé této přeměny bude transparentnost, a to díky veřejné databázi zvané Blockhain, která ukáže všechny transakce v síti. Tím pádem by nemělo dojít k podvrhu, nic se nezamlčí,“ vysvětluje finanční poradce Michal Krása.

Hypotéky jsou teď velmi levné

Z pohledu nízkých úrokových sazeb jsou hypotéky výhodné. Průměrná úroková sazba teď činí 2 – 2,2 procenta. „Je to zatím jedna z nejnižších hodnot od doby revoluce. „Hypotéky jsou u nás velice levné i v porovnání s našimi zahraničními sousedy. Souvisí to s tím, že se daří české ekonomice. Růst HDP meziročně už atakuje pětiprocentní hranici, což je vlastně nejvíc na celém světě a pozitivně to ovlivňuje výši úrokové sazby. Česká národní banka se rozhodla, že sazby zatím zvedat nebude,“ říká Michal Krása.

Vzít si hypotéku může být výhodné, ale všechno je potřeba si velmi dobře předem promyslet. Můžete jít i cestou investora. Tedy zhodnotit peníze tak, že si vezmete hypotéku na byt, který budete následně pronajímat. Tím si vytvoříte zisk, ze kterého můžete hypotéku splácet. Ve chvíli, kdy ji splatíte, nemovitost bude vaše a peníze do ní vložené zhodnocené.

Rozhodující je schopnost splácet

Zatím jsou banky poměrně benevolentní při rozhodování o tom, komu hypotéku dají a komu ne. Ale změní se to. Česká národní banka vyžaduje po bankách větší kontrolu klientů. Existuje totiž novela zákona o úvěrech z prosince 2016, kterou se banky musí řídit. Pokud klient nebude moct splácet úvěr a banka mu ho přitom schválila, je pak tato banka povinna domluvit se s klientem na splátkách tak, aby byl schopen úvěr doplatit. Přitom ale nesmí chtít po klientovi úroky.

autor: jsl
Spustit audio