Plevel na talíři vám prospěje. Ochutnejte popenec nebo žabinec

22. březen 2017

Ptačinec žabinec už se objevuje na záhonech. Zahrádkáři z něj ale nemají radost. Je to totiž plevel s drobnými bílými kvítky, který dokáže tzv. zazelenit celý záhon. Ale je velmi zdravý. Zkuste ho místo na kompost hodit na talíř, přidejte tvaroh, česnek a sůl a promíchejte. Taková tvarohová pomazánka je výborná a navíc plná vitamínů a minerálů.

Ptačinec žabinec má močopudný účinek a rozpouští hleny, takže by mohl pomoct i vám, kdo máte často rýmu a jste zahlenění. Podobný účinek jako žabinec má i popenec obecný.

Čtěte také

Popenec obecný je plazivka s kulatými střapatými lístečky, kvete fialovomodře. Je to také plevel, který má v sobě mnoho vitamínů a minerálů. Hodí se i jako ozdoba na obložený chléb i s květem. Popenec rozpouští močové kameny a písek v ledvinách, neměl by proto chybět při léčení zánětů močového měchýře. Na Slovensku se mu říká zádušník. Používá se totiž na astma.

Kopřiva na první jarní očistu

První jarní kopřivovou očistu můžeme udělat hned, jak kopřiva začne rašit ze země. Na jaře se sbírá do 15. května, kdy má svátek Žofie. Sbírá se celá rostlina, tedy nať, list i kořen. Kopřivu sušíme nebo připravujeme čerstvou. Kořen je výborný na prostatu, pro tuto příležitost se vyrábí tinktura. List i nať se používají hlavně na čištění krve a na podporu červených krvinek. Chudokrevní lidé by se jí neměli vyhýbat.

Čerstvý nápoj z kopřiv a kiwi

Namixujte celé omyté kopřivy společně s kiwi, všechno rozemelte s troškou vody a šťávou z citrónu. Každý den vypijte hrnek této zdravé tekutiny. Popíjejte ale maximálně po dobu jednoho týdne až deseti dnů. Větší množství by mohlo uškodit ledvinám. Kdo má dnu nebo bolavé klouby, může si tuto kůru také vyzkoušet.

Kopřiva

Z čerstvých kopřiv si můžete šetrnou cestou vyrobit macerát. Kopřivy namočíte do převařené vody, necháte přes noc vylouhovat a druhý den macerát už jen ohřejete a popíjíte. Můžete si s tímto macerátem přelít vlasy, které by měly získat větší sílu a lesk. Ale nepočítejte s tím, že to bude hned po prvním použití.

Smetanka lékařská - bylinková klasika

Listy smetanky lékařské, lidově pampelišky, by neměly chybět v jarních detoxikačních čajích společně s kopřivou. Hana Binková propaguje směsi bylin. Tak jako se doplňují lidé, by se měly doplňovat bylinky. Do čajů dává sedm až osm bylinek. K pampelišce se hodí řepík, čekanka, ostropestřec nebo jaterník. Pampeliška je bylinka vhodná na posílení trávicího traktu. Čistí střeva, játra, žlučník, posiluje slinivku břišní. Je také výborná proti revmatismu, snižuje vysoký tlak. V jarním období je ideální kombinace kopřivy, břízy, pampelišky a nasušených listů ostružiníku.

Kořen pampelišky proti rakovinnému bujení

Z pampelišky se sbírá vše, včetně kořene. Kořen je ale velmi hořký. Vyrábějí se z něj čaje a tinktury pro lidi nemocné rakovinou. Kořen pampelišky pozastavuje rakovinné bujení a čistí organismus po chemoterapii a ozařování.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio