Plísně nás zbaví chytrá houba

11. srpen 2014

Pythium oligandrum – tedy chytrá houba – byla objevena už ve 30. letech minulého století ve Spojených Státech. Postupem času vyšlo najevo, že je to predátor, který napadá jiné plísně.

V 60. letech izoloval tzv. chytrou houbu z půdy český vědec Dáša Veselý a začal ji testovat v zemědělství. V roce 1998 se ujal dalšího výzkumu MUDr. Karel Mencl – zástupce primáře Oddělení klinické mikrobiologie Pardubické krajské nemocnice. Dnes se chytrá houba používá do preparátů, které likvidují plísně na těle člověka. Působí blahodárně na pokožku nohou, rukou, intimních částí těla i dutiny ústní.

Teď v létě vystavujeme naše nohy riziku různých mykotických obtíží. Například na koupališti se výtrusy plísně a zlomky podhoubí snadno dostávají na odhalená místa a parazitují na lidských tkáních. Mykóza nehtů dolních končetin se projevuje bílými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se postupně rozšiřuje na nehtové lůžko. Dochází ke ztluštění nehtu a jeho lámání a drolení. Tento problém je velmi bolestivý a také neestetický.

Jak probíhá léčba pomocí chytré houby?

Přípravek se nasype do nádoby s vodou, která je teplá asi 40 stupňů. Pacient si nohy omývá alespoň půl hodiny. Tato léčba se opakuje dvakrát v týdnu. Pythium oligandrum postupně vyhubí plíseň, která škodí našemu tělu a pak zmizí. Více už nám řekne odborník na toto téma – MUDr. Karel Mencl.

autor: jsl
Spustit audio