Po mateřské nevěděla co dál, tak zkusila marmeládu

19. říjen 2016

Mladé ženy to velmi dobře znají. Končí jim rodičovská dovolená, děti se chystají do školky a nastává čas vrátit se do pracovního procesu.

Michaela Naumecová ze Sobětuch řešila před dvěma lety stejnou situaci. A řekla si, že zkusí vyrábět marmelády. A dobře udělala. Její meruňkový džem s levandulí se stal Regionální potravinou Pardubického kraje za rok 2016.

Značka Regionální potravina

Soutěž o značku Regionální potravina se vyhlašuje jednou za rok v každém kraji České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v příslušném regionu a ze surovin dané oblasti. Tohle prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé práce a výroby.

Letos se o značku Regionální potravina Pardubického kraje ucházelo sto dvacet tři produktů od třiceti tří výrobců.

Proč vybírat české ovoce

„Nakupuji hrušky, švestky a další ovoce výhradně od lidí, kteří jsou z našeho kraje, a vím ze zkušenosti, že jejich výpěstky jsou kvalitní. Proč bych měla dávat přednost ovoci, které k nám putuje přes půl světa,“ říká Michaela Naumecová.

Hruška hrušky

Bylinky si pěstuje na své vlastní zahradě. A kromě marmelád zkouší i různé sirupy. „Vynikající je sirup z černého bezu s meduňkou. Hned jak byliny natrháte, zpracujete, aby byly co nejčerstvější. Sirupy s bylinami se většinou louhují dvacet čtyři hodin a zpracovávají se podle druhu za studena nebo za tepla. Výborná pro osvěžení je také kombinace bezový květ, máta a limetka,“ doplňuje Michaela Naumecová.

Při výrobě marmelády není dobré kombinovat tři a více různých druhů ovoce. Lepší je soustředit se na jeden druh a eventuálně přidat nějaké koření nebo bylinku. Meruňka se dobře snoubí s levandulí, jahody jdou k sobě s rebarborou, hrušky chutnají výborně s vanilkou. Chcete recept?

Originální recept od Michaely Naumecové na hruškový džem s vanilkou

Potřebujete:
1 kg českých hrušek,
250 g cukru,
15 g pektinu,
šťáva z jednoho citrónu,
1 vanilkový lusk

Postup:
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a podlijeme vodou. Připravíme si vanilkový lusk, který podélně nakrojíme a tupou hranou nože vydlabeme semínka, která přidáme k hruškám. Ovoce vaříme a občas zamícháme. Vaříme až do změknutí hrušek, to může trvat třicet, ale i šedesát minut. Pokud máme tvrdší odrůdu hrušek, můžeme je během vaření rozmačkat šťouchadlem na brambory. Pokud nechceme mít kousky, můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.

Připravíme si 250 g cukru, do kterého důkladně promícháme pektin. Cukr postupně přidáváme k hruškám a mícháme, aby se nám marmeláda nepřipálila. Ochutnáme, pokud se nám bude marmeláda zdát moc sladká, přidáme šťávu z jednoho citronu. Vaříme ještě pět minut. Poté uděláme želírovací zkoušku na talířek, který jsme si předem vychladili v lednici. Kápneme trošku marmelády na talířek. Po vychladnutí by neměla téct.

Čtěte také

Zavařujeme v troubě

Připravíme si dostatek sklenic, které vymyjeme a včetně víček vyvaříme vroucí vodou. Do vyschlých sklenic plníme marmeládu. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a dáme do trouby zavařit.

Dělá se to tak, že na plech nalijeme trochu horké vody a do ní naskládáme vedle sebe sklenice tak, aby se nedotýkaly. Necháme v troubě zavářet dvacet minut na osmdesát stupňů. Když je to hotové, necháme džem ještě dva až tři týdny uležet, aby se chutě dobře propojily. A pak už si pochutnáváme.

Vychytávka od posluchačky Anny z Litomyšle

Paní Anna marmelády nezavařuje ani v hrnci, ani v troubě. Přesto si svoje výrobky pochvaluje. Musí na to být dva. Ještě velmi horký džem naléváme pomocí trychtýře do zavařovacích sklenic. Naplníme sklenice džemem asi dva centimetry pod vrch, rychle uzavřeme víčkem a zamáčkneme hlavou. Na víčko si dáme hadr, abychom se neopařili, a škubneme sklenicí nahoru a dolů. Vzduch mezi víčkem a džemem způsobí, že se víčko okamžitě prohne a zatáhne. Poznáte to podle typického lupnutí. Je na to ale potřeba šikovnost a rychlost, aby se celá procedura odehrála v horkém stavu marmelády.

autor: jsl
Spustit audio