Po operaci šedého zákalu je třeba odpočívat, nekázeň se nevyplácí

1. prosinec 2016

Pokud chcete, aby byla oční operace úspěšná, nesmíte podcenit pooperační péči. Šedý zákal patří mezi nejčastější oční operace. Oprava jednoho oka trvá deset až patnáct minut. Jeden den jdete na operaci, druhý na kontrolu a pak byste měli ctít deset dnů relativního klidu.

Je to onemocnění čočky. Zkalená čočka se odsaje a nahradí se čočkou umělou. V současné době se dělají operační rány poměrně malé, kolem dvou milimetrů a od toho se odvíjí následná péče.

Jak probíhá pooperační péče, vysvětluje MUDr. Vladimír Korda: „Ve čtvrtek jde pacient na operaci, v pátek je kontrola, kde zkontrolujeme oční tlak. Pokud je v pořádku, pacient dostane na deset dnů oční kapky, které se aplikují pětkrát denně. Během deseti dnů by se měl vyvarovat fyzické zátěže. Kancelářská práce je povolená a běžné nenáročné domácí činnosti také. Posilovna je samozřejmě vyloučena. Patnáctý až šestnáctý den už by mělo být všechno v pořádku, tedy omezení žádné.“

Kapání do oka není tak jednoduché, jak se zdá

Není to úplně jednoduchá záležitost. Lékaři napíšou recept, který si vyzvedneme s tím, že si máme pětkrát denně kapat. Ale jak? Důležité je nechat si poradit, nebát se zeptat ještě v ordinaci očního lékaře. A jak tedy na to? Nejlepší je nakapat si do očí vleže, odtáhnout dolní víčko, podržet si ho, zaklonit hlavu a kápnout. Samozřejmě je lepší, když do oka staršímu člověku nakape někdo jiný.

Úspěšnost operace šedého zákalu je jedna z nejvyšších. Pokud je nějaký pooperační problém, většinou je to tím, že se projeví nějaká další oční choroba, která výsledek ovlivní. Jednou z takových možností může být špatná rohovka nebo onemocnění očního pozadí.

Zvlášť nebo dohromady?

„Trend operace šedého zákalu je zajímavý,“ popisuje MUDr. Vladimír Korda. „Nejprve byl trend operovat obě oči najednou, v letech 2012 až 2013 se operovalo nejprve jedno a pak až druhé oko, dnes už se razí zase názor, že je lepší odoperovat obě oči současně.“

Operace očních víček

Je to nadměrné odstranění přebytečné kůže na horních, případně na dolních víčkách. Operují se obě oči současně.

Operace očních víček je pro pacienta mnohem náročnější, než například operace šedého zákalu. Je to větší zásah a řez do oka. Jedná se o ambulantní operaci s místním umrtvením a používají se stehy. Doktor Korda doporučuje strávit první noc raději v polo sedu, polo lehu, aby se zamezilo druhotného krvácení.

Hned druhý den jdete na kontrolu k očnímu lékaři. Lékař odstraní náplast, nechá vše rozlepené a na operační ránu se nanáší šest až sedm dnů mast s antibiotiky. V průměru šestý den se odstraní stehy. Po operaci očních víček je třeba ctít ještě větší klid, než po operaci šedého zákalu. Řezná rána je dva a půl až tři centimetry velká, takže je to velmi citlivé. Žádné předklánění, nejlepší je čtrnáctidenní dovolená. Po čtrnácti dnech až měsíci je teprve možné začít běžný život.

Operace očních víček není jen estetická záležitost, ale i zdravotní. Na horním víčku je velké množství kůže navíc a tato převislá kůže oko zatěžuje. Musí se vyvinout větší síla na jeho otevření. Člověk bývá večer už velmi unavený.

Operace daleko nebo krátkozrakosti

Tyto operace se mohou provádět tak, že se špatně fungující čočky vymění za umělé, záleží na tom, jaká vada se řeší. Pokud chceme lépe vidět na dálku nebo na blízko, podstoupíme operaci výměny čočky.Je to hodně podobná operace jako operace šedého zákalu. Pooperační péče se také velmi podobá péči po operaci šedého zákalu. Prvních deset dní bychom se měli šetřit a vykonávat jen lehké domácí práce nebo práce kancelářské. Patnáctý den už je možné dělat všechno, pokud vše probíhá bez komplikací. I v tomto případě kapeme oční kapky pětkrát denně.

autor: jsl
Spustit audio