Počet HIV pozitivních dramaticky stoupá. Jsou mezi nimi i těhotné ženy

20. květen 2014

Virus HIV byl objeven v roce 1983. V současné době je v Česku 2500 nemocných a čísla rostou. Lidé se totiž přestali HIV bát.

  • V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS - neboli Syndrom získaného imunodeficitu.
  • V roce 1983 byl objeven původce nemoci - virus, který byl nazván HIV.

Virus poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě imunity, tj. obranyschopnosti organismu. Lidský organismus začíná být náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění.

Start AIDS způsobil ve světě paniku

Byla to epidemie, která zahubila jen v New Yorku do poloviny devadesátých let více mužů než vietnamská válka. Dnes se zdá, že jsme na nebezpečí této nemoci zapomněli. České statistiky ukazují, že počet nakažených rok od roku stoupá. V úterní Radioporadně 20. května na to upozornil primář infekčního oddělení Pardubické krajské nemocnice Petr Knížek.

Máme teď v Česku 2577 HIV pozitivních osob. Z toho 449 pacientů je ve stadiu rozvinutého AIDS. Narůstající čísla jsou alarmující. V posledních dvou letech máme 200 nových případů ročně. A dokonce za první čtvrtletí letošního roku je evidováno 74 nových HIV pozitivních lidí,“ upozorňuje lékař Petr Knížek.

Způsobů přenosu viru HIV je několik

  • pohlavní styk
  • v těhotenství z infikované matky na dítě
  • kontaminované jehly, nástroje
  • infikované krevní deriváty a transplantáty


„V oblasti zdravotnictví je to všechno u nás velmi dobře ošetřeno. Máme jednorázové pomůcky, nástroje prochází sterilizací a dezinfekcí. Také dochází k pečlivému vyšetřování krevních dárců,“ říká Petr Knížek.

Lidé se přestali HIV bát. Riskují nechráněný styk. Proto se snižuje věková hranice, kdy dochází k nákaze. Dvacetiletí pacienti nejsou výjimkou.

„Virus se vyskytuje ve spermatu, na poševní sliznici. Míra rizika je různá. Ale obecně je vyšší míra rizika přenosu z muže na ženu. Při styku dochází na křehké vaginální sliznici k drobným trhlinkám, kudy potom může ten virus proniknout a navázat se na imunitní systém. A zvláště rizikový v tomto směru je anální sex,“ vysvětluje primář infekčního oddělení Petr Knížek.

MUDr. Petr Knížek

Dramatický nárůst nemocných je u těhotných žen. Budoucí maminky jsou testovány automaticky (stejně jako dárci krve). Najednou v rámci preventivního vyšetření, přestože vedou normální život, zjistí, že jsou HIV pozitivní.

„Ty počty jsou sice v desítkách, ale musíme to brát jako aktuální problém, před který nesmíme zavírat oči. Jestliže máme zaevidováno dva a půl tisíce nakažených, je otázka, kolik jich máme skutečně. Odhady jsou, že jich může deseti násobně víc,“ varuje Petr Knížek.

autor: PRO
Spustit audio