Položte bacily na lopatky. Posilovači imunity na vašem talíři

17. leden 2017

Něco na vás leze? Ke zdraví se můžete projíst. V rozhlasové Radioporadně jsme vám nabídli jednoduché recepty na posílení imunity. Tipy pro zdraví přinesla výživová poradkyně Marie Hubená.

Základy jídleníčku

Nadbytek kyselin a zahlenění působí negativně na náš imunitní systém, proto bychom měli své zaneřáděné tělo vyčistit. „Potřebujeme správné pH našeho vnitřního prostředí, potom se nám viry a bakterie vyhnou. Měli bychom vyloučit ze stravy cukry, bílou vymílanou mouku a mléko,“ uvádí Marie Hubená. Naopak do svého jídelníčku zařadíme hodně zeleniny. A zvýšíme i příjem vitamínu C. V přirozené stravě ho najdeme v kvašených zeleninách. Do jídelníčku zařadíme také zázvor, cibuli nebo česnek. Kvůli pročištění střev jíme jáhly a kroupy.

„Pokud má naše tělo správné pH, nebere si z organismu tolik vitamínů a minerálů. Proto, když jsme oslabení, se nám třeba lámou nehty nebo máme křečové žíly,“ vysvětluje Marie Hubená.

Recept na zeleninový odkyselující vývar

Marie Hubená v naší Radioporadně odpověděla i na posluchačské dotazy a na závěr přidala i recept na zeleninový vývar, který skvěle posiluje imunitu a čísti naše tělo. „Dělá se až z pěti druhů zeleniny. Vaříme v 300 ml vody. Nesolíme. A hlídáme pečlivě čas. Doba varu je 15 – 19 minut. Ihned scedíme a ještě teplé vypijeme,“ popisuje správný postup odbornice na zdravý životní styl Marie Hubená.

Jak si připravit elixír zdraví

Živé potraviny plné minerálů a vitamínů nás spolehlivě postaví na nohy. Skvělým životabudičem je kvašená zelenina, kterou si snadno můžeme připravit doma.

„Na jednu menší hlavu zelí dáme jednu červenou řepu. Nakrouháme. Na jedno kilo zeleniny přidáme pět gramů nejlépe mořské soli. Sůl se zeleninou promícháme, rukama prohněteme a natlačíme do sklenice," dává rychlý recept Marie Hubená. Sklenici utěsníme, zavíčkujeme a necháme tři až pět dní v teple. Počkáme, až pustí šťávu a začnou se v ní dělat bubliny. To je znamení, že kvasí a můžeme ji dát do lednice.

Čtěte také

„A máme tu živou potravinu, kterou můžeme konzumovat třeba i třikrát denně. Sníme plnou lžíci ke každému jídlu. Je to vitamínová bomba," říká Marie Hubená. Kromě zelí používáme brokolici, kapustu či jakoukoliv jinou zeleninu. Takto zpracované zelenině se říká pickles. Obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Dalšími přírodními antibiotiky je česnek, zázvor a cibule. „Cibuli rozdusíme v malém množství vody. Směs si namažeme přímo na kůži nebo ji dáme na papírový ubrousek. Přiložíme na krk nebo na hrudník. Cibule z nás vytáhne to, co do těla nepatří," uvádí Marie Hubená.

První pomoc v bylinných tinkturách

S prvními příznaky virózy zatočí přírodní antibiotika. „Skvělá je echinacea. Funguje jako prevence před nachlazením. Zlepšuje imunitu a funguje jako léčba při chřipce a nachlazení. Kromě toho úspěšně bojuje proti infekcím a zánětům," uvádí Marie Hubená. Dalším rytířem ve zbroji za naše zdraví je lichořeřišnice. Má významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky, pomáhá při chronických zánětech plic, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Obě tyto bylinky užíváme ve formě tinktury. Dalšími přírodními antibiotiky je česnek, zázvor a cibule.

Čtěte také

„Jsou to moje nejoblíbenější bylinky. Nejvhodnější je použití tinktury díky, které působí rychle. Můžete ji rovnou nakapat do úst. Deset minut předtím a potom nic nejíte a nepijete a přes sliznici v ústech se látka dostane rovnou do krve,“ radí Marie Hubená.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.