Předškoláci jsou jako houby. Nasávají všechny informace, které dostanou

24. srpen 2015

Proto je důležité se jim v tomto věku intenzivně věnovat a rozvíjet jejich schopnosti. Poslední rok před nástupem do základní školy je pro dítě nezbytné naučit se vycházet s vrstevníky a žít v kolektivu.

Mgr. Jana Ženíšková - vedoucí Podpory pro rodinu a dítě Amalthea – nám v Radioporadně řekla, že jejich sdružení umožňuje předškolní vzdělávání i dětem z nemajetných rodin.

Matky samoživitelky, lidé, kteří žijí na hranici chudoby, a další sociálně slabé rodiny mohou využít předškolní klub Amálka, který funguje v Chrudimi. Děti se tam učí základní dovednosti a získávají vědomosti, které se pak posuzují při zápisu do školy.


Amalthea je organizace, která podporuje rodiny s dětmi, a to rodiny vlastní i náhradní. Jeden program je zaměřený na podporu pěstounských rodin, druhý se jmenuje Podpora pro rodinu a dítě. V tomto případě se jedná o podporu biologických rodičů, kteří sami nedokážou chod rodiny udržet.

Někteří předškoláci se teprve učí sami správně oblékat, dodržovat základy hygieny, poděkovat, dělit se o hračky, držet tužku, rozlišovat barvy, odstraňují se jejich četné vady výslovnosti.

Podle Jany Ženíškové je velmi důležité, aby i tyto děti ze sociálně znevýhodněných rodin byly při nástupu do školy na stejné startovní čáře jako ostatní děti. To samo o sobě ale nestačí. Velmi důležité je zapojit i jejich rodiče.

Cílem Amalthey je naučit rodiče učit se s dětmi, sdílet s nimi společný čas a vzájemně se obohacovat. Někteří rodiče totiž neznají ze své původní rodiny, jak se to dělá, nemají pozitivní vzory, které by mohli napodobit. A netuší, proč je to právě v předškolním věku jejich dětí tak důležité.

Čtěte také

Proto se mohou zapojit do všech aktivit sdružení Amalthea, jezdit na výlety atd. Mnozí se takového výletu účastní poprvé v životě a zjišťují, jak je to hezké prožít společně volný čas s vlastními dětmi.

autor: jsl
Spustit audio