Proč jezdit do Chorvatska k moři? Vyzkoušejte tam sjet nádherné řeky

29. červenec 2016

Češi jsou náruživí vodáci. Je to vidět hlavně v létě. Kam se vydat na vodu? Rozhlasová Radioporadna nabídla vodácké tipy z našeho kraje, celého Česka i zahraničí. Své zkušenosti nabídla vodačka Šárka Borůvková

V Čechách je pět řek, na které v létě můžeme jet vždy. Jsou to Lužnice, Berounka, Sázava, Ohře a Vltava. Ta poslední jmenovaná je oblíbená, proto počítejte s tím, že během letních prázdnin je na ní plno.

Sport pro celou rodinu

Vzít pádlo do ruky a sednout do kánoe se dá v každém věku. Nehleďte na to, že nemáte zkušenosti. A vyzkoušejte rodinnou dovolenou v proudu řeky. „Je to pro každého, kdo má rád přírodu. Na vodu míří i senioři. V mládí jezdili a až v pozdějším věku mají zase čas a chuť vyrazit," uvádí Šárka Borůvková.

Čtěte také

Na vodu můžete vyrazit na vlastní pěst, nebo využít služby profesionálních agentur. „V tom druhém případě vás doprovází instruktor. Přesně vám řekne, jak dlouho se pojede, co vás v daném úseku čeká, na co si dát pozor a hlavně vás naučí základy řízení lodi," vysvětluje Šárka Borůvková.

Pokud se chcete vydat na řeku na vlastní pěst, můžete využít husté sítě půjčoven plavidel. Buď si pro loď dojedete autem, nebo si ji objednáte přímo na břeh. Půjčovna si ji pak na smluveném místě také vyzvedne.

Před vyplutím na vodu si zjistěte co nejvíc informací o řece v kilometráži, na vodáckých webech zejména o nebezpečných místech.

Chorvatské řeky jsou nádherné

Evropa nabízí spoustu nádherných toků, které stojí za to sjet. Stačí se podívat za nejbližší hranice. „Pokud máte pocit, že v Čechách už všechno znáte a chcete do zahraničí, ovšem ne daleko a počítáte se stejnou obtížností, vydejte se do Polska," radí Šárka Borůvková. Najdete tam krásné řeky. Populární je třeba Pilica nebo Bóbr. Zvládnete je se stejným vybavením jako řeky české.

Vodáci - ilustrační foto

Také do Chorvatska nemusíte jezdit pouze k moři. Srdce vodáka potěší nádherné čisté toky. „Jsou to řeky krasového původu. Ledové a průzračné. Tečou přes fantastické kameny. Opravdu to stojí za to," slibuje Šárka Borůvková a doporučuje další země jako Černou Horu a Bosnu. A dodává, že při cestě do zahraničí už bychom měli nějaké vědomosti mít. „Jak se na vodě chovat, řídit loď a umět vždy a bezpečně zastavit," zdůrazňuje.

Vodácké cestovní kanceláře mají v nabídce zájezdy i pro příznivce raftingu. V tomto případě ale platí spousta omezení. Řeky jsou sjízdné pouze v určitém období a vážou se k tomu přísná pravidla.

Na vodu v našem kraji

Nemusíme jezdit daleko. Zábavu si můžeme užít i na Labi. Od jezu ve Vysokém nad Labem je půvabný úsek neregulované části řeky. Trasa vás dovede až do Pardubic. „Je dlouhá dvaadvacet kilometrů. Teprve od soutoku s Loučnou je Labe takové, jak ho známe z pohledu z pardubického mostu," vysvětluje Šárka Borůvková.

Čtěte také

Zkusit se dá i Opatovický kanál. Nejlepší úsek je z Lázní Bohdaneč do Břehů. „Nesmíme zapomenout na Tichou a Divokou Orlici. I ve dnech sucha se tam dá vybrat jednodenní úsek," říká Šárka Borůvková.

autor: PRO
Spustit audio