Proč tolik lidí umírá na infarkt a mrtvici? Pomozte lékařům najít odpověď

24. srpen 2016

Skoro polovina naší populace umírá na choroby srdce a cév. „Velkými strašáky jsou pro nás stále srdeční infarkt a jeho následky a mozková mrtvice a její následky,“ řekl primář Kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Petr Vojtíšek.

Proč tolik lidí umírá na cévní onemocnění? To můžete pomoct odhalit možná i vy, pokud budete zařazeni do lékařské studie. V České republice na podzim startuje lékařská studie, kterou lékaři nazvali Postmonica. Třeba budete mezi vybranými, kteří jsou do studie zařazeni. V tom případě vám přijde do schránky zvací dopis.

Dopisy budou určeny obyvatelům bývalého pardubického okresu. Počítač podle registrů pojištěnců vědeckou metodou náhodného výběru určil celkem devět set lidí.

„Je to jedno procento populace pardubického okresu ve věku 25 – 64 let. Bude tam napsáno, co vás čeká, pokud budete ochotni studii podpořit. Nebude vás to stát ani hodinu času. S lékařem vyplníte dotazník, čeká vás krátké vyšetření, změření krevního tlaku a odběr krevního vzorku. Ze vzorku lékaři poznají, jak jsou na tom například vaše játra nebo jak fungují ledviny. Výsledky se samozřejmě dozvíte a budete tím pádem vědět, na čem jste,“ vysvětluje průběh studie MUDr. Petr Vojtíšek.

Kde bude měření probíhat:

Měření se bude provádět v okrese Pardubice od 12. října do 15. listopadu přímo v areálu pardubické nemocnice, v místě, kde bylo dříve infekční oddělení. Jedno vyšetření bude trvat asi třičtvrtě hodiny.

„Ještě jednou bych chtěl apelovat na všechny, kteří ten zvací dopis dostanou, aby se zúčastnili. Dozvíte se své aktuální zdravotní výsledky a hlavně pomůžete výzkumu, který ukáže, kde ještě máme v léčbě cévních onemocnění rezervy,“ přimlouvá se za účast ve studii kardiolog Petr Vojtíšek.

Jak vzniká infarkt myokardu

Hlavní příčinou je kornatění neboli ateroskleróza srdečních tepen. Tuk zužuje tepny a snižuje jejich pružnost. Tím pádem omezuje dodávku krve do pracujícího srdce. Infarkt vzniká tehdy, když tukem obalený plát praskne a na jeho povrchu se vytvoří krevní sraženina. Ta uzavře postiženou srdeční tepnu. Část srdce se tak ocitne bez dodávky krve a odumírá. Infarkt je vlastně odumření srdečního svalu důsledkem poruchy prokrvení srdce.

Rizikové faktory cévních onemocnění:
  • Vysoká hladina cholesterolu v krvi

  • Vysoký krevní tlak

  • Kouření

  • Cukrovka

  • Obezita

Některé z těchto faktorů můžeme ovlivnit. Proto je důležité si vlastní zdraví hlídat. Je prokázané, že pestrá strava, více pohybu a zdravější životní styl bez cigaret pomůže zmírnit následky těchto vážných chorob.

Lékařská studie Monica a její šokující výsledky

Studie Monica začala už v roce 1984, byla to globální studie, která probíhala ve dvaceti šesti zemích na celém světě. I v našem kraji, tedy v okresech Chrudim a Pardubice. A proč právě název Monica? Je to zkratka, která znamená monitorování kardiovaskulárních chorob.

Tato studie zkoumala výskyt srdečních chorob, úmrtnost a výskyt rizikových faktorů. Porovnávala různé země a zkoumala, proč jsou rozdíly. Výsledky tehdejší studie, která trvala deset let, tehdejší politiky nepotěšily.

Železná opona rozdělila Evropu na oblasti s vysokým výskytem srdečních chorob, což byl východní blok. Daleko nižší riziko cévních onemocnění ukazovala západní část Evropy. Byl to důkaz ekonomické zaostalosti v oblasti tehdejšího socialistického zdravotnictví, v životním stylu i v možnostech léčby. Na trhu u nás nebylo možné získat kvalitnější a účinnější léky ze západní Evropy.

Začátkem devadesátých let se situace začala významně zlepšovat. I to studie názorně ukázala. V populaci se zlepšila kontrola rizikových faktorů. Snížil se cholesterol, zlepšila se kontrola a léčba vysokého krevního tlaku, snížil se výskyt kouření.

„V roce 1985 bylo mezi muži padesát procent mužů kuřáků. Dnes jsme na čísle třicet dva procent. U žen je to ale jinak. Tam nebyl žádný pokles zaznamenán. Ženy jsou obecně vášnivější, a když už nějaké vášni podlehnou, tak se jí nevzdávají. V případě kouření je to ale velký hazard se zdravím,“ uzavírá primář Kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Petr Vojtíšek.

autor: jsl
Spustit audio