Prvňáci nepotřebují drahou aktovku, důležitější je pomoc a čas rodičů

22. srpen 2017

Nástup do první třídy je pro dítě i celou rodinu náročný. Začínají povinnosti a učení. Bez péče, dohledu a pomoci rodičů se začínající školák neobejde. A pozor na přemíru zájmových kroužků. Samotná škola je zátěž. A pokud má dítě každý den ještě nějaký kroužek, moc energie na přípravu do školy mu nezbude.

Podle zástupkyně Základní školy Štefánikova Petry Ryšavé je důležité kontrolovat každý den to, co dítě vkládá do aktovky na druhý den. Na stole nebo na nástěnce by mělo mít rozvrh hodin. Pokud ještě dítě neumí číst, může využívat obrázků. Ale rozhodně by malý školák měl vědět, co ho druhý den čeká a pod dohledem rodičů připravovat věci do aktovky na druhý den.

„Zásadní je začít hned od prvního dne. Bez dohledu rodiče to žádné dítě nezvládne a skončí to u toho, že raději bude tahat všechny věci v tašce najednou. Váha aktovky se pak může vyšplhat na pět kilo a víc,“ varuje učitelka.

Aktovka, nikoliv batoh

Ideální je aktovka s pevnými zády, která zajišťuje dítěti správný postoj. Pevná záda patří k základům. Velmi důležitá je váha samotné aktovky. Vybírejte tašky z co nejlehčích materiálů. Ve finále se totiž hmotnost plné brašny dokáže vyšplhat až k pěti kilogramům. Pro drobná těla osmnáctikilových dívenek je to pak opravdu velká zátěž.

Aktovka by měla mít alespoň dva oddíly uvnitř. V jednom jsou učebnice, ve druhém sešity. Lepší je opravdová aktovka, nikoliv sportovní batoh. „Dokud děti ještě nesplynou s módou davu, pořiďte jim pěknou, funkční aktovku, která bude dbát i na požadavky fyzioterapeuta,“ říká zástupkyně ZŠ Štefánikova pro první stupeň Petra Ryšavá.

Ideální je, když si tašku do školy vybere budoucí školák sám. Nechte na jeho zvážení výběr obrázku nebo barvy, což je pro něj v jeho věku to nejdůležitější.

Penál s pastelkami

Penál pro prvňáky by měl být vybavený pastelkami. Ty jsou nejlepší trojhranné. Pomáhají totiž vytvořit správný úchop tužky dítětem. Dále by tam měly být nůžky s kulatou špičkou, dvě obyčejné tužky číslo dvě, pero zatím není potřeba. Děti se učí nejprve uvolňovat a držet zápěstí pomocí tužky a pastelky. Pero se zatím shánět nemusí. Malé pravítko a guma je pro začátek dostačující.

„Sešity a učebnice prvňáci většinou dostávají první den ve škole. U nás funguje systém pracovních sešitů. Děti si v nové aktovce odnášejí pracovní sešity, písmenka, číslice, vodové barvy a další drobnosti. Ale musejí si pořídit obaly na číslice a písmenka. Je lepší, aby tyto obaly měly tvrdé desky. Kartičky se tam líp uchovávají a nevypadávají tak,“ radí učitelka Petra Ryšavá.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.