Rádi se koupete v přírodě? Poradíme, jak poznat sinice

4. srpen 2014

K létu patří i vodní radovánky. Jezdíme se zchladit na koupaliště, k řece, písníku, přehradě nebo rybníku. Koupání v přírodním koupališti nemusí být vždy bezpečné. Ve vodě mohou být sinice.

Ty nám dokáží způsobit vyrážku nebo zánět očních spojivek. O kvalitě vody mluvil v rozhlasové Radioporadně nezávislý ekolog Ing. Jiří Klicpera, CSc.

Ve většině našich přehrad a rybníků se vyskytují sinice po celý rok jako přirozená součást společenstva fytoplanktonu.

„Řasy a sinice mají své období, kdy rostou. Proto je koupání na začátku prázdnin bezpečné. S přibývajícím časem se sinice množí a znepříjemňují nám život,“ říká Jiří Klicpera.

Sinice produkují toxické látky, které ohrožují naše zdraví. Když je sinic málo, je i množství těchto toxických látek ve vodě malé, ale jakmile dojde k přemnožení sinic, koncentrace jedovatých látek stoupají. Ty umí spustit alergie a ekzémy. Pokud se kontaminované vody napijeme, můžou dokonce poškodit naše játra.

Jak poznáme, že jsou ve vodě sinice?

  1. vezměte pet lahev a naplňte ji vodou, ve které se chcete koupat

  2. naplňte ji až po zúžené hrdlo

  3. nechte pak lahev stát 20 minut na světle

Pokud jsou na hladině nahromaděné mikroorganismy připomínající nasekané jehličí nebo krupici, jde o sinice. Voda ve zbytku láhve by měla být čirá. Pokud voda zůstane zakalená anebo se kal usazuje na dně láhve, jde o řasy.

Sinice (kyanobakterie) Anabaena flosaquae - ilustrační foto

„Také se podívejte na hladinu. Když na ní plave takový šedomodrý šlem, už to mohou být sinice. Mohou tam být i jiné organismy, které jsou nepříjemné např. zapáchající obrněnky,“ vysvětluje Jiří Klicpera.

Jaké je tedy nejlepší koupání na Pardubicku? Zajeďte se na Hrádek. Velký písník s plážemi najdete vedle silnice Lázní Bohdaneč do Hradce Králové. Dojdete k němu i ze železniční zastávky Stéblová. Kvalita vody je tam i teď výborná.

autor: PRO
Spustit audio