Rakovina tlustého střeva: 8000 případů každý rok

9. duben 2014

Rakovina tlustého střeva a konečníku se v České republice vyskytuje mimořádně často. Při srovnání s jinými státy je u nás dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění.

Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8000 osob a je v České republice druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů i u žen.

Hlavně přijít včas!

Proto jsme si do středeční Radioporadny pozvali lékaře Milana Širokého z Interního oddělení Pardubické krajské nemocnice. Vysvětlil, jak je důležité odhalit onemocnění včas. Že není třeba bát se vyšetření kolonoskopie, které je opředeno mnoha mýty. A že posluchači nad padesát pět let, mohou ve svých stránkách očekávat poštu. Zdravotní pojišťovny začaly rozesílat v celonárodní screeningové akci zvací dopisy.

"Je to pozvánka na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku pro muže i ženy. Dopis je adresován těm, kdo na prevenci nechodí. Kdo pozvání ještě nedostal, může ho očekávat do června," říká Milan Široký.

MUDr. Štěpán Suchánek při zákroku kolonoskopie

A jak se pozná, že s vašimi střevy není všechno v pořádku?

Vyhledejte lékaře, pokud se delší dobu necítíte dobře. I když si nejste vědomi toho, že byste nějak výrazně změnili své stravovací návyky, trpíte dlouhodobou zácpou (nebo naopak průjmem). Máte-li pocit, že se na toaletě nemůžete důkladně vyprázdnit a vaše stolice je mnohem tenčí (někdy se jí říká tužkovitá stolice) než obvykle. Postupem času se mohou přidat bolesti v podbřišku, problémy s plynatostí nebo křečemi v břiše. Počítá se i ztráta chuti k jídlu, nevysvětlitelná únava a nevolnost. Posledním varováním je krev ve stolici.

Ztratíte chuť k jídlu, budete trpět nevysvětlitelnou únavou a možná i pocity na zvracení a nevolností. Že se vám vaše tělo snaží něco naznačit, a že to nebude nic příjemného, vám dojde nejpozději, až se ve vaší stolici objeví tmavá nebo naopak jasná krev.

Nezapomínejte na prevenci. Tou je jednoznačně zdravý životní styl.

"Češi mají rádi maso a pivo. Tyto stravovací návyky mohou mít vliv na vznik onemocnění střev," varuje Milan Široký.

autor: PRO
Spustit audio