Rakovina varlat? O vaší budoucnosti se rozhodne během několika týdnů

26. září 2016

Rakovina varlat je citlivé téma. Pokud ale v případě potíží nenavštívíte lékaře rychle, zahráváte si se svým životem. O prevenci onemocnění v rozhlasové Radioporadně mluvil MUDr. Michal Balík a koordinátor projektu Zdraví muže třetího tisíciletí Michael Nebeský.

Rakovina varlat postupuje rychle. A třetina pacientů přichází do ordinace pozdě. Když pár kamarádů okolo Michaela Nebeského postihl právě tento typ rakoviny a hlavním problémem byl právě nedostatek informací, oslovil Michael lékaře Michala Balíka.

„Chtěli jsme, aby se informace dostali mezi mladé kluky, kterých se to týká. Aby se přestali stydět a bát a nechali se vyšetřit včas,“ vysvětluje Michael Nebeský. Přednášky nabízí školám zdarma. Jde jim především o osvětu. Výbušné téma v pubertálním kolektivu má odezvu. Díky diskusi se řada dospívajících mužů nechá preventivně vyšetřit. Součástí je i návod na sebe vyšetření.

Pozorujte své tělo

Nemoc propuká nejčastěji mezi 18. a 40. rokem. Její zákeřnost spočívá v rychlém postupu. Některé nádory jsou schopné své stádium měnit během několika málo dnů. „Mezi začátkem prvních příznaků a výskytem prvních metastáz může být jen několik týdnů. Jak rychle se vyvíjí nemoc, tak rychle se mění i prognóza pacienta,“ vysvětluje Michal Balík. Podle něj by měl člověk své tělo dobře znát a všímat si změn. Když něco není v pořádku, není vhodné odkládat řešení. Může být pak pozdě.

„Každý muž by měl vědět, jak vypadají jeho varlata. Jakoukoliv změna tvaru, zatvrdnutí nebo bolest by měla být důvodem návštěvy lékaře,“ upozorňuje Michal Balík a doporučuje pravidelnou kontrolu varlat při sprchování. Zabere to minutu a zachrání vám to život.

Rychlost vyšetření je zásadní

Mužům se po vyřčení diagnózy zhroutí celý svět. Důležité je se tomu nepoddávat. Najít z toho cestu ven a překonat strach. „Úspěšnost léčení je dnes někde jinde než před dvaceti lety. Dříve umírala 80% pacientů, teď se to otočilo,“ říká lékař Michal Balík. Jinou startující pozici má ovšem pacient, který přijde hned s centimetrovou hmatnou bulkou ve varleti než ten, kdo navštíví ambulanci v těžké dušnosti a s metastázemi. Včasné vyšetření je opravdu krokem číslo jedna.

Nevyzpytatelná nemoc
Na přednášky pro školy jezdí také muži, kteří si rakovinou varlat prošli. Postihlo je to ještě před třicítkou. Svými příběhy motivují adolescenty, aby nemoc nepodceňovali. Můžete sportovat, jíst zdravě a přesto nemoc u vás propukne. „Ukazují také, že se s nemocí dá bojovat žít dál,“ říká Michael Nebeský. Nemoc se může paradoxně objevit, když jste na vrcholu svých sil.

autor: PRO
Spustit audio