Rekordy a kuriozity přímo od zdroje

28. srpen 2014

Prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek z Pelhřimova přivezl celou řadu nejrůznějších rekordů, které už jsou zapsané v Knize českých rekordů. Agentura Dobrý den oslaví už 24 let a dnes se pyšní zhruba deseti tisíci zápisy.

Podle Miroslava Marka jsou Češi velmi nápadití, rekordy nepřekonávají silou a urputně, spíše s vtipem, šikovností a humorem. Také v našem kraji se můžeme pyšnit různými kuriozitami zapsanými v České knize rekordů.

Například největším plyšovým starokladrubským koněm, který stojí ve slatiňanské Švýcárně. A tady je pár dalších příkladů pro inspiraci:

Nejdelší had z knoflíků
Jarmila Bursová z Pardubic přišila na stužku dlouhou 1049 m celkem 66 155 knoflíků, čímž vytvořila nejdelšího „knoflíkového hada“ v České republice. Důvodem, proč začala se šitím knoflíků, byla sázka v hospodě o jedno jediné pivo.

Mluvení pozpátku
Irena Lichnovská z Valašského Meziříčí dokázala za 3:36,34 min pozpátku odříkat předčítaný text o celkovém počtu 1 227 písmen. Použitým textem byl úryvek z pohádky Josefa Čapka O tlustém pradědečkovi a loupežnících z knihy Devatero pohádek.

Nejvyšší balónkový sloup vytvořený v průběhu jedné hodiny
Emil Staněk dokázal vytvořit v průběhu jedné hodiny 20,6 m vysoký sloup z červených balónků naplněných heliem. Rekordní sloup byl sestaven ze 103 jednotlivých pater, přičemž každé z nich bylo vytvořeno čtyřmi balónky svázanými k sobě. Na samém vrcholu sloupu pak čněl jeden balónek samostatně.

Muzeum rekordů a kuriozit ze špejlí umístěné ve skleněném demižonu
Leopold Heneš z Třebenic dokázal sestavit ve skleněném demižonu přesnou repliku pelhřimovské Jihlavské brány z 1 461 špejlí v měřítku 1 : 140. Výroba věže, v níž sídlí Muzeum rekordů a kuriozit, autorovi zabrala 618 hodin práce. Model sestavený v pětilitrovém demižonu je věrnou podobiznou své předlohy s veškerými detaily.

Hodinovka úniků z policejních pout
Zdeněk Bradáč z Jablonce nad Nisou si nechal během jedné hodiny před zraky návštěvníků 21. ročníku mezinárodního festivalu Pelhřimov – město rekordů celkem 796krát spoutat zápěstí americkými policejními pouty, přičemž se z této pozice dokázal vždy bez použití klíčů vyprostit.

Vytrvalostní balancování tří míčů na hlavě
Charalambos Bursas z Branek na Moravě udržel na hlavě tři míče umístěné na sobě po dobu 3:37,62 min. První z míčů (průměr 20 cm) balancoval na hlavě, druhý (15 cm) byl na distanční podložce umístěné na prvním míči a třetí (13 cm) pak na distanční podložce na druhém míči.

autor: jsl
Spustit audio