Rozdováděné děti zklidníte jógou

15. únor 2016

S jógou si začneme uvědomovat svoje tělo, začneme si všímat procesů, které se v těle odehrávají. Při cvičení pracujeme se svaly, ale také s dechem. Prospívá i činnosti vnitřních orgánů.

To nejcennější, co jóga přináší, je celkové zklidnění. Také nás naladí na prostor, který je uvnitř nás samých. Lépe dokážeme čelit stresu a všem situacím, s kterými se běžně v životě setkáváme.

V čem je cvičení jógy prospěšné hlavně pro děti?

Jako u dospělých, učí je pracovat se všemi svaly na těle. Když děti docházejí na jednostranně zaměřené kroužky, tak tam nedochází k vyrovnání protažení různých svalových skupin. V józe se pracuje s dechem a děti se zklidní pomocí dechových cvičení, ubere jim to na temperamentu.

Na hodinách pracují děti s různými pomůckami

Nejlepší jsou ty, které děti znají ze svého běžného života. „Ať už jsou to plyšáci, papírové věci, karty, pexesa,“ říká Iveta Komárová.

"Vítáme, když si pomůcku děti přinesou samy. Starší děti už plyšáky moc nechtějí. Používáme různé karty, na kterých jsou zobrazené jednotlivé jógové pozice a jsou nakreslené formou hry. S kartami pracujeme velice často, protože děti si cvičební polohy lépe představí. Karty se krásně dají rozvíjet v jednotlivých příbězích. Najdeme na nich obrázky zvířátek, různých předmětů a každá ta pozice má v józe své místo," dodává cvičitelka.

Jóga do škol. Ano nebo ne?

Podle Ivety Komárové rozhodně ano. Když jsou děti zahlcené informacemi, které školství nabízí a vyžaduje po nich spoustu vědomostí, jóga s tím dokáže krásně pracovat. Pomůže ke zklidnění a lepší koncentraci. Stačí jenom krátké protažení.

"Jenom ta práce s fantazií, kdy si děti něco představují a k tomu se svou pozorností naladí pozitivně. Určitě by bylo dobré, kdyby se v hodině vyučování nebo při tělesné výchově protáhly," myslí si Iveta Komárová.

autor: RIH
Spustit audio