Rulík a bolševník obejděte na procházce obloukem, radí botanička

7. srpen 2017

V hodinách přírodopisu jsme se už jako děti učili, že rulík zlomocný je jedovatá rostlina. Plody vypadají jako velké borůvky. A právě nastává doba, kdy dozrávají. Jsou to mohutné rostliny, které rostou nejčastěji na lesních mýtinách, tak pozor na ně. Pořádně zavařit nám může i bolševník velkolepý, invazivní rostlina, která způsobuje nepříjemnou vyrážku.

„Bolševníky velkolepé při svých pracovních cestách přírodou raději obcházím obloukem, jsou velmi nebezpečné. Když vidím tuhle vysokou rostlinu s bílým květenstvím, vstávají mi všechny chlupy hrůzou,“ říká botanička Naďa Gutzerová. Bolševník velkolepý je invazivní rostlina, která pochází z Kavkazu, ale tam nedorůstá třímetrových rozměrů, jako u nás. Když se rostliny dostanou do nového prostředí, chovají se agresivně.

Čím může bolševník ublížit?

Bolševník velkolepý patří mezi nejnebezpečnější invazní druhy nejen na českém území. „V jeho pletivech jsou látky, tzv. furanokumariny, které jsou fotosenzitivní. Když se za slunečného počasí potřísníte šťávou z těchto rostlin, můžou vám naskákat i puchýře, které se velmi špatně hojí. Rány mohou být citlivé i několik let,“ varuje botanička Naďa Gutzerová.

Logo

Podle českých zákonů je majitel pozemku povinen zabezpečit nešíření této rostliny, ale ne vždy se to dodržuje. Vzhledem ke zdravotním rizikům je nezbytné používat při likvidaci bolševníku vhodný ochranný oděv, který nenasaje a nepropustí nebezpečné šťávy z rostliny, a další ochranné pomůcky.

Netýkavka žláznatá

Další invazivní rostlinou je netýkavka žláznatá, která vyrůstá do výšky dvou a půl metru. Najdeme ji podél potoků a řek. Má hezké růžové květy podobné orchidejím. „Je sice hezká, ale vytlačuje naše domácí druhy. V jejím stínu všechno ostatní odumírá. Proto ochránci přírody netýkavku v přírodě vytrhávají těsně před tím, než začnou zrát semena. Je to sisyfovská práce, která alespoň trochu zabrání jejímu množení. Nechceme, aby podél českých potoků a řek rostla jen tato rostlina,“ upozorňuje botanička.

Netýkavka se k nám dostala ze zahrad. Proto je dobré postupovat opatrně při likvidaci okrasných druhů. Po odkvětu je ideální sebrat zralá semena a zlikvidovat je tak, aby se nemohla vysemenit. Když je hodíme na kompost nebo ještě v horším případě zavezeme odpad ze zahrady do přírody, je to nejrychlejší cesta, jak zaplaví volnou krajinu.

Pomůže i nová vyhláška Evropské unie

Pro netýkavku žláznatou a bolševník velkolepý platí nová vyhláška EU, která zakazuje dovoz těchto rostlin do České republiky a jejich šíření do životního prostředí.

autor: jsl
Spustit audio