S irskými tanci se dá začít i po šedesátce

30. říjen 2014

V posledních letech jsou u nás stále populárnější irské tance. Může za to taneční skupina Lord of the Dance, která je svým uměním proslavila po celém světě. Tanečníci jsou stále na špičkách, vysoko skáčou, nohy jim kmitají vzduchem a jejich ruce jsou přilepené k tělu.

Je to sice náročná technika, ale k naučení pro každého. To tvrdil v Radioporadně trenér Štefan Švestka.

„Je to náročnější na koordinaci a fyzičku, ale je to úžasné,“ tvrdí Štefan Švestka. Začátečníci se všechno učí postupně, krok po kroku dostávají techniku tance pod kůži a zdokonalují se. Je to cesta dlouhá, ale stojí za to. Navíc, pokud vás to nebaví v posilovně nebo na aerobiku a máte rádi hudbu, můžete k irským tancům přistupovat jako ke cvičení. Vaše fyzická kondice bude stoupat, také si zdokonalíte držení celého těla.

Irské tance prosákly do České republiky hlavně kolem roku 1993. Mohou za to dvě celosvětově proslulé tanečné show Riverdance a Lord of the Dance. Druhou zmíněnou měli možnost spatřit i diváci v České republice.

„V té chvíli se o irské tance začala zajímat spousta souborů. Včetně toho našeho,“ vzpomíná na začátky Štefan Švestka.

Show byly založeny na tradičním irském folklóru, obohaceném o rychlejší popové melodie, moderní tanec a step. Velkolepý dojem na publikum udělala výprava scény, světel a stylových kostýmů. A taneční skupiny zase mohly nechat oči na ohromující dynamice pohybu.

Že jste se dříve narodili? Nevadí, pokud máte v pořádku klouby, zkuste to!

„Máme u nás v kurzu čerstvého šedesátníka, který výborně stepuje. Jediným limitem je stav kloubů a nohou. Ty dostávají největší záběr. A je potřeba dbát i na regeneraci,“ říká Štefan Švestka. V pardubické taneční skupině se tedy může klidně stát, že se vedle sebe na parket postaví senior a teenager. Vůbec to není překážkou. Naopak to oběma stranám může přinést mnoho pozitivního.


Víte, že…
- První záznamy o irských tancích se dochovaly z 16. a 17. století. V té době to byla zábava chudých lidí, ale i šlechty na panských dvorech.
- V roce 2013 by do Guinnessovy knihy rekordů zanesen rekord, kdy 1693 tanečníků klapalo najednou v rytmu tradičního irského tance v Dublinu.

„Mladí se od starších učí trpělivosti a vytrvalosti. Naopak dříve narození se od mladších učí dravost,“ vysvětluje Štefan Švestka.
I v irských tancích se ukazuje, že je píle nad talent. Pomalejší učení pomáhá lepší technice. Nejde o to zvládnout správný pohyb hned, ale vydržet a vytrvat.

„Ten kdo má talent a dokáže ten krok udělat rychleji, nakonec dojde k tomu, že se mu daří spíš mimochodem a nemá vlastně tu techniku v krvi tak jako ten, kdo musel dřít,“ říká zkušený trenér. Sám Štefan Švesta na začátku své kariéry nebyl hned vynikající tanečník. Proto trénoval dvojnásobně více než ostatní. A vyplatilo se to. Tanec se stal neoddělitelnou součástí jeho života.

Festival, na kterém si může zatančit každý

Poslední víkend listopadu patří krajské město mezinárodnímu tanečnímu festivalu, na kterém uvidíte mimo jiné i irské tance. Soutěžní přehlídka country tanců s bohatým doprovodným programem je největší ve střední Evropě.

PARDUBICKÁ RYENGLE - COUNTRY
22. 11. - 23. 11. 2014
  • so 12.00 - soutěžní přehlídka

  • so 20.00 - country bál kapely HBO s tanečním programem

  • ne 12.00 - soutěžní přehlídka

autor: PRO
Spustit audio