S přilbou, bez alkoholu, vidět a být viděn. Pravidla, která vám zachrání život

15. červenec 2015

Jízda na kole je stále populárnější. Hlavně u nás v Polabské nížině. Chcete vždy šťastně dorazit do cíle? Tak myslete na svoji bezpečnost. Co neopomenout zdůraznil v rozhlasové Radioporadně Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Bez přilby ani ránu

Před časem vznikl projekt nazvaný Na kolo jen s přilbou… a bez alkoholu. Původně se týkal pouze Jizerských hor. Teď se s ním můžete setkat po celé republice. „Chtěli jsme upozornit cykloturisty na horách na užitečnost používat ochrannou přilbu," vysvětluje Roman Budský.

Cyklistů v České republice je stále více. A tím i narůstá počet kolizí. „Přilba dvacetkrát snižuje riziko smrtelného zranění v případě pádu," upozorňuje Roman Budský. Pokud dojde k těžkému nebo dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve třech čtvrtinách případů zasažena právě hlava či krk.

Cyklistická přilba

S přilbou jezdí hlavně mladá a střední generace. Lidé nad padesát let mají k této ochranné pomůcce odpor. „Je to škoda. Z loňských sedmapadesáti mrtvých cyklistů bylo šestatřicet lidí nad padesát let," říká Roman Budský.

Jezdíme po horách

Je čas dovolených a hodně cyklistů míří do hor za aktivním odpočinkem. V terénu ale musí počítat s jinými okolnostmi než ve městě. „V sezoně je tam velký provoz. Na stezkách se míjí chodci i kolaři. Je potřeba jezdit obezřetně a počítat s chybami druhých," nabádá Roman Budský. Někdo vám například může nečekaně vstoupit do cesty. Když míjíme skupinu chodců, je dobré dát zvukové znamení. Nepodceňujeme také rychlost jízdy.

„Lidé nechávají při strmém klesání kolo rozjet, zvláště když je před nimi protisvah. Jenomže stačí jeden kámen nebo výmol a dojde k nehodě v padesátikilometrové rychlosti, která může skončit fatálně," varuje Roman Budský.

Vyhněte se alkoholu

„Alkohol je opravdu nebezpečný. Snižuje rychlost našich reakcí. Způsobuje problémy se stabilitou. Po jednom malém pivu hrozí cyklistovi dvojnásobné riziko, že z kola spadne," uvádí Roman Budský.

Alkohol test, alkohol tester, policie

Pokud v loňském roce zavinil nehodu cyklista, bylo to téměř ve třetině případů s asistencí alkoholu v krvi. To je nejvíce ze všech skupin účastníků silničního provozu.

Čtěte také

„Opilí lidé se často dostanou do dráhy automobilisty. Což většinou končí velmi špatně," varuje Roman Budský.

Vidět a být viděn

Cyklistika ve městě (ilustrační foto)

„Neviditelný cyklista - to je odjakživa nešvar Čechů," povzdechnul si Roman Budský. Doporučuje používat oblečení a přilby ve výrazných barvách. Nebo alespoň pestře zbarvené doplňky. Člověk na kole v temném oblečení je vidět na pouhých osmnáct metrů. Dobře viditelný cyklista září už na 200 metrů. Ale pozor. Během dne jsou skvěle vidět fluorescenční barvy jako kanárkově žlutá, jasně zelená apod. „Po soumraku tyto barvy vidět nejsou. Za tmy je potřeba sáhnout po reflexních materiálech," uvádí Roman Budský.

A jaká témata jsme v rozhlasové Radioporadně ještě probrali? Jak se máme chovat na cyklostezkách, proč nemáme jezdit po chodníku, starat se o technický stav kola a jak je důležitá vzájemná tolerance mezi všemi účastníky provozu. To všechno si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.