Saunování zvyšuje imunitu a zbavuje stresu

29. srpen 2014

Prohřívání člověka je staré jako lidstvo samo. Předchůdkyní sauny je například potní chýše severoamerických Indiánů. Byla to díra v zemi, ve které ležely rozžhavené kameny. Ty se polévaly vodou s bylinkami.

Je to jeden z nejstarších očistných obřadů. O saunování si do Radioporadny přišel popovídat Pavel Hofrichter.

„Pravou kolébkou dnešní sauny je Finsko. Je to dřevěná místnost vyhřátá na 90 stupňů Celsia, někde i na 110. Tam se člověk během deseti patnácti minut zpotí, poté se jde ochladit a pak relaxovat,“ vysvětlil v úvodu pořadu Pavel Hofrichter.

Požitek, který uzdravuje

Saunování je nejen příjemné, ale i zdraví prospěšné. Odborníci tvrdí, že za třicet minut saunování se vyloučí tolik odpadu, kolik naše ledviny normálně zpracují za čtyřiadvacet hodin. Z těla se odstraňují škodlivé a jedovaté produkty, podpoříte krevní oběh, dosáhnete zjemnění pokožky a uvolnění celého těla.

„Pravidelná návštěva sauny zvyšuje imunitu. A ovlivňuje i vaši psychickou stránku. Je to relaxace a uvolnění, což je v dnešní hektické době skvělá věc,“ říká Pavel Hofrichter.

Aby se pozitivní účinek na naše zdraví projevil, je nutné chodit do sauny pravidelně. Nejlépe jednou týdně. A návštěvy nevynecháváme ani v létě, kdy je venku horko.

„Díky tomu se naše tělo dokáže vyrovnat s vysokými teplotami, které panují venku,“ vysvětluje Pavel Hofrichter.

Pozor na srdce

Pobyt v sauně není vhodný pro lidi s těžkou formou nedostatečnosti srdce, s vysokým krevním tlakem s postižením ledvin, s tepennými blokádami, srdeční arytmií, zánětlivým onemocnění vnitřních orgánů nebo se zhoubným nádorem.

„Do veřejné sauny také nechoďte s kožními problémy. Není to vhodné ani pro těhotné ženy,“ upozorňuje Pavel Hofrichter. Ale dá se saunovat i při nižších teplotách. A někdy může naopak sauna zdravotní stav zlepšit. Lepší ovšem je, poradit se s lékařem.

„Finové mají heslo, že ten, kdo do sauny dojde, ten se saunovat může,“ usmívá se Pavel Hofrichter.

Sauna

Před vstupem do sauny minimálně dvě hodiny nejezte. Velmi důležitý je během celého procesu pitný režim. Poslouchejte své tělo. Nesnažte se lámat žádné rekordy. Pokud je vám teplo nepříjemné, odejděte.

Po prohřátí se osprchujte a pak se ponořte do ochlazovacího bazénku. Schladit se můžeme v zimě i na čerstvém vzduchu nebo v potůčku.

„Pokud tělo nezchladíte, není saunovací cyklus dokončen. Po studené sprše se tělo dostává do normálního stavu. Přichází euforie, vyplavují se endorfiny. Je důležitá ještě třetí fáze relaxace, kde odpočíváme na lehátku,“ říká Pavel Hofrichter.

Saunujte se správně

  • odložte kovové ozdoby a brýle

  • důkladně omyjte celé tělo a osušte ho

  • vstupte do prohřívárny, zvolte si polohu těla vleže anebo v sedě, v klidu se prohřívejte, doporučený časový limit prohřívání je 8 až 15 min

  • z prohřívárny zamiřte pod studenou sprchu, následuje koupel v chladné vodě cca 30 vteřin

  • odpočiňte si vleže nebo vsedě v odpočívárně

  • po saunování je nutné doplnit tekutiny

Zážitkové saunování

Novým módním trendem je zážitkové saunování. Celá relaxace je doplněna ceremoniálem. Je to divadelní show v sauně. Saunér přichází v kostýmu, polévá kameny vodou s vonnou esencí, dává na ně led a celý rituál může být zabalen do příběhu.

„Může to být o Indiánech nebo Fantom opery. V ohřívárně, kdy je jindy nuda, běží program pro zpestření. Lidem se to líbí a rádi se pak vrací zpátky,“ popisuje rituál Pavel Hofrichter.

autor: PRO
Spustit audio