Sdílený příběh je mocný, dává nám naději

26. duben 2016

O rozdílech mezi muži a ženami se píše často. Už fyzická různost mezi mozky obou pohlaví určuje odlišnosti v myšlení i chování. My jsme se tentokrát v Radioporadně zaměřili na potřebu žen sdílet a inspirovat se příběhy ostatních. Často jim totiž dodávají odvahu a sílu postavit se svému nepříznivému osudu.

Každý osobní příběh má svou sílu. Je jedno, jestli končí dobře nebo špatně. Tomu, kdo naslouchá, může hodně dát. To si dobře uvědomila Marta Kanno, která se ve své profesi zabývá koučinkem. A protože se setkávala především s osudy zajímavých žen, přemýšlela, jak jejich prožitky a životní zkušenosti poslat dál.

Vzniknul tak projekt Bez lodiček. Jednou za dva měsíce pořádá veřejné setkání, kde ženy mluví o tom, čím si prošly, jaká rozhodnutí musely udělat, co jim to vzalo a kam je to naopak posunulo.

Příběh jako inspirace

„Příběh je mocný. Dává nám naději, že když to zvládli druzí, zvládneme to i my. Ženy mají mnohem větší potřebu sdílet své zážitky a prožitky než muži. Podobná setkávání jim pomáhají a inspirují je," říká Marta Kanno. Bez lodiček otevřeně mluvily například ženy, které si prošly týráním nebo alkoholismem v rodině. Každé setkání má své vlastní téma. Například sebevědomí ženy nebo učinění zásadních rozhodnutí.

Hlavním mottem je: „To, co drží společnost pohromadě, je zájem o druhé." V dnešní uspěchané době je právě vyvíjen velký tlak na ženy. Trochu dojíždějí také na svou emancipaci. Jedou na plný výkon, aby obstály ve všech svých životních rolích. „Současné ženy se opravdu snaží. Je to velmi náročné být skvělá ve své profesi i doma," upozorňuje Marta Kanno. Najednou se může objevit moment, kdy se žena cítí sama, nenaplněná a unavená.


Sebevědomá žena zná svou hodnotu. Zná své přednosti i nedostatky. Nepotřebuje v životě bojovat.

Psychologové radí se v takové životní fázi zastavit a uvědomit si, že spoustu věcí můžeme vypustit a nedělat je. To ale není jednoduché. Když máte možnost vyslechnout si někoho, kdo to dokázal, pomůže vám to udělat první krok. „Každý máme své zisky a prohry, starosti a radosti," vysvětluje Marta Kanno.

Vyprávění příběhu je důležité pro vypravěče i posluchače. Ten kdo se svěřuje, cítí úlevu, že se mohl o své trápení podělit. Ten, kdo naslouchá, najednou ví, že není na své těžkosti sám.

Seznamte se s příběhem herečky Lídy Vláškové

Proč se setkávání jmenuje Bez lodiček? Je to symbol odložení našich rolí a masek. „Když přijde žena domů, zuje se z lodiček a stává se sama sebou," uvádí Marta Kanno a zve na další sdílení silných osobních příběhů. Tentokrát na téma: sebevědomá žena. Jaká taková žena je?

„Sebevědomá žena zná svou hodnotu. Zná své přednosti i nedostatky. Nepotřebuje v životě bojovat. Prožívá svůj život radostně, ať už se jí v životě děje cokoliv. Dívá se na svět pozitivně. Každá situace na světě má totiž své řešení," říká Marta Kanno.

Takovou ženou je například herečka Východočeského divadla Pardubice Lída Vlášková. Její příběh si můžete vyslechnout ve středu 27. 4. v sále Atria Palác v Pardubicích od 18.00. A pánové pozor! Pozvání není určeno pouze ženám. Jsou zváni i muži, kteří chtějí poznat tajemství ženského světa.

autor: PRO
Spustit audio