Sjet kopec ve zdraví a s úsměvem. To chceme od lyžování

24. únor 2017

Lyžování je pro instruktora Tomáše Netíka tím nejlepším koníčkem. Ale s tím, jaký styl právě letí, si příliš hlavu neláme. „Pokud sjedu kopec a zůstanu zdravý a veselý, je to v pořádku. Jsem šťastný,“ říká. Je ale pravdou, že se změnou tvaru lyží se změnil i způsob jízdy. Je rychlejší a razantnější.

Líp se učí lyžovat malé děti. Nebojí se. Práh strachu je u nich úplně jinde, než u dospělého člověka. Dospělí předpokládají případné nebezpečí a to jim bere odvahu. Mezi dívkami a chlapci podle Tomáše Netíka rozdíly nejsou. Dívky jsou stejně odvážné jako chlapci. Velmi důležité je rozhlížet se na sjezdovce kolem sebe, protože lidí na svazích stále přibývá. Staví se nové a nové lanovky, ale hory se nafouknout nedají.

„Nezávidím budoucím lyžařům, kteří si jdou vybírat lyže. Ještě před dvaceti, třiceti lety jsme kupovali lyže podle výšky postavy. Lyže musely být vyšší. Pak stačilo vybrat jen oblíbenou značku a šlo se lyžovat. Dnes si laik lyže sám nevybere. Důležité je, kde chceme převážně lyžovat, jakým stylem, podle toho se vybírá délka a tvar lyží, a také materiály na výrobu lyží se stále mění a inovují.

Jak začít na běžkách

Lidé, kteří mají rádi přírodu, nedají dopustit na běžky. „Předpokladem pro jízdu na běžkách je, že umíte chodit,“ usmívá se lyžařský instruktor Tomáš Netík. Závodní klasický styl je velmi složitý, ale pokud jde o turistiku, tedy o tzv. chození, může s tím začít každý, v každém věku. Díky běžkám získáte lepší fyzičku. Správný běžkař se kopce nezalekne a lanovku nechává s úsměvem sjezdařům.

Běžkaři využívají stopy na dostihovém závodišti v Pardubicích

Co se týká klasického stylu, není tam velký průlom. Jen materiál, ze kterého se vyrábějí běžky, je dnes lehčí. Ale vznikl další způsob jízdy na běžkách, a tím je bruslení. „Pohyb těla je v tomto případě úplně jiný. Na bruslení musíte mít jiné běžky, než na klasiku. Existují i běžky kombi, ale to je kompromis,“ upozorňuje Tomáš Netík. Pro začátečníky jsou ale nejlepší klasické běžky, které mají na skluznici dole pod botou protismykovou úpravu. Nemusí se pak mazat stoupací vosk.

Kdo maže, ten jede

Na sjezdových lyžích se postavíte na kopec a jedete. Na běžkách musíte všechno zvládnout sami. Když máte běžky dobře namazané, ušetříte sílu a ujedete víc kilometrů. Běžky na bruslení se mažou jednoduše, maže se komplet délka skluznice, vlastně stejně jako lyže na sjezdové lyžování. Tam jde pouze o skluz. U klasiky musíme pod nohu přidat odrazový vosk.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.