Smrdí vám přepálený tuk? Provoňte kuchyň přepuštěným máslem

29. listopad 2016

Přepuštěné máslo znali už staří Indové, kteří před tisíci lety přepouštěli máslo vyrobené z buvolího mléka. Také naše prababičky na vesnicích by výrobu přepuštěného másla určitě hravě zvládly. A dnes se k tomu vracíme.

Především kvůli zdraví. Přepuštěné máslo je zbavené mléčné bílkoviny a tu hodně lidí nesnáší. Navíc si uchovává spoustu vitamínů a minerálů. A hlavně se nepřepaluje.

Někteří lidé v Česku se vrací k tradicím. Pečou si sami chléb, vyrábějí marmelády a kompoty. Někteří dokonce přepouštějí máslo. Je to možná i proto, že pak přesně víme, co jíme. Stejně jako to bylo dřív. Starých osvědčených receptur se v posledních letech chytají i šikovní podnikatelé. Jako například Andrea Dostálová z Vysokého Mýta, která podpořila nápad své kamarádky, která si přepuštěné máslo vyráběla doma. Byl o něj takový zájem, že se ženy rozhodly založit firmu a staly se podnikatelským objevem roku.

Přepuštěné máslo

Jak se z normálního másla stane přepuštěné? Stačí ho na mírném ohni rozehřát a zahřívat tak dlouho, dokud se neoddělí tuk od mléčné bílkoviny a vody. Někdo přepouští hodinu, jiný i osm hodin na co nejmírnějším ohni. Postupně sbíráme z másla pěnu a sledujeme, kdy dojde k oddělení. Potom máslo přecedíme přes čisté plátno nebo síto a přelijeme do suché nádoby. Ti pečlivější opakují tento postup třikrát. Teprve potom získáte čisté přepuštěné máslo, kterému se také říká po indickém vzoru ghí.

V čem je přepuštěné máslo lepší
  • Snese velmi vysoké teploty, bod přepalování se odhaduje od 200 do 250 stupňů, proto je vhodný na smažení a pečení, vynikající jsou tímto způsobem usmažené řízky nebo bramborové lupínky, kdo má rád vánoční cukroví, které voní po másle, to přepuštěné nemá konkurenci

  • Je to výborný nosič, hodí se tedy i na vnější použití v kombinaci s různými bylinami jako je levandule, konopí a další.

  • Dá se uchovat mnohem delší dobu na rozdíl od klasického másla, v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě vydrží měsíce

  • Má plnější a lahodnější chuť, někdo ji přirovnává k jemnému oříšku

  • Díky vysokému obsahu tuku stačí použít menší množství ve srovnání s klasickým máslem

  • Jsou prokázané jeho pozitivní zdravotní účinky, uvítají ho lidé, kteří jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu, která se díky přepouštění z másla oddělí a vyjme

Přepuštěné máslo pro zdraví

O pozitivních účincích přepuštěného ghí másla se dočteme v lékařských spisech, které pocházejí už ze čtvrtého století našeho letopočtu. Čím déle a šetrněji se máslo přepouští, tím je bělejší a podle ájurvédy má lepší léčebné účinky. Posiluje obranyschopnost organismu, podle Andrey Dostálové dokonce snižuje hladinu cholesterolu, reguluje vysoký krevní tlak a zároveň napomáhá detoxikaci, protože na sebe váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je ven. Obsahuje vitamíny A, E, niacin, minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

autor: jsl
Spustit audio