Špatné dýchání, ztráta čichu a chrápání: důvod, proč jít k lékaři

3. červen 2014

Není nic horšího, když se člověk nemůže pořádně nadechnout. S každým nádechem a výdechem cítí, že jeho nos nefunguje tak, jak má.

Proto jsme si do naší rozhlasové Radioporadny pozvali v úterý 3. června přednostu kliniky ORL Krajské nemocnice Pardubice Jana Vodičku. Dotkli jsme se tématu chrápání a nosní neprůchodnosti.

„K nejčastějším příčinám neprůchodnosti patří rýma. Ta může přejít do zánětu nejen v té nosní dutině, ale i v těch okolních. A to pak pacient přichází s tím, že se mu delší čas špatně dýchá. A k tomu se může nabalit porucha čichu,“ říká Jan Vodička a radí při takových obtížích zajít na vyšetření na otorinolaryngologii (ORL).

Dalším problémem může být vybočená nosní přepážka. Tento problém se většinou řeší chirurgicky. Pokud se objeví nosní neprůchodnost, musí lékaři myslet i na závažnou diagnózu jako je například nádorové onemocnění.

„Pacienti o tom, že mají vybočenou nosní překážku, často neví. Mají ji už od dětství. Už během vývoje se přepážka nevyvíjí tak, jak má. Jsou zvyklí na to, jak dýchají nosem a v podstatě je to netrápí. Lidé si spíš toho všimnou, kdy dojde k úrazu a najednou dojde ke změně v dýchání. To je typická situace,“ dodává Jan Vodička.


Nedoporučujeme:
Dlouhodobě používat nosní kapky určené pro akutní stavy. Vzniká závislost. Např. Sanorin, Nasivin, Olynth a podobné přípravky.
Doporučujeme:
Roztoky Vincentky a mořské soli. Mohou se užívat dlouhodobě. Pročistí nos. Je to vhodné zvláště pro pacienty, kteří jsou po větších výkonech.

V naší Radioporadně jsme se věnovali i ztrátě čichu. Někdy k ní dochází postupně, jindy okamžitě. Příčin poruch čichu je mnoho. Především dlouhodobý zánět v dutině nosní. Dále je to následek viróz. A velkou skupinu tvoří pacienti, kteří měli úraz hlavy např. pád na zátylek. To bývá velmi závažné a bohužel trvalé.

Budí vás chrápání? Přestáváte v noci dýchat? Běžte ihned k lékaři!

Chrápání je noční můra hlavě pro ty, kteří vedle takto postiženého člověka spí. Nejde ale jenom o „akustický“ problém. Je to závažné onemocnění.

„Myslím tím tu situaci, kdy dochází k přerušení dýchání. Jde o spánkovou apnoe. Příčina může být v dutině nosní, v nosohltanu, patrových mandlích, kořenech jazyka. Dochází k nasávání tkání při nádechu. Spánek je nekvalitní. Pacienti jsou během dne unavení, nedokáží se soustředit. A navíc je prokázáno, že takový spánek způsobuje kardiovaskulární onemocnění.

Může vyústit dokonce k mozkové příhodě,“ varuje Jan Vodička.Jak se takový problém řeší? Důležité je řádné vyšetření. „Pozveme pacienta do spánkové laboratoře. Během noci zjistíme, kolik takových probuzení – pauz, kdy nedochází k dobrému okysličení tkáně, proběhne. Pokud je jich málo, nabídneme jednoduché ošetření. Pokud jich napočítáme mnoho, nabídneme přístroj, který zajistí okysličení krve,“ uzavírá téma přednosta kliniky ORL Krajské nemocnice Pardubice Jan Vodička.

autor: PRO
Spustit audio