Srpen je nejlepší měsíc pro sbírání léčivých bylinek

17. srpen 2016

Letošní léto bylinkám přeje. Právě teď je období vhodné pro jejich sběr. Ať už v divoké přírodě nebo na našich zahrádkách. Jak je usušit, skladovat a použít nám poradila zkušená bylinkářka Hana Binková.

Než vyrazíte na sběr, zjistěte si, jak jednotlivé bylinky vypadají a co konkrétně se z nich sbírá. „U některých to je list, u jiných květ nebo nať,“ upozorňuje Hana Binková. Listy se sbírají po ránu, když z nich opadne rosa. Květy zase v poledne. „Poupata nesmí být úplně rozvinutá, sušením se ještě více otevřou,“ vysvětluje Hana Binková.

Rostliny sušte na papíře, pletivu nebo tylu. Vyberte si suchou a dobře větratelnou místnost. V žádném případě nedávejte bylinky na přímé slunce. „Nebo je svažte do menšího svazku a zavěste květy dolů,“ říká Hana Binková.

Dobře usušené bylinky rozdrtíme a dáme do sklenic. Důležité je, aby nebyly na světle. Buď tedy zvolíme nádoby neprůhledné, nebo sklenice uložíme například za dvířka kredence. Pokud se sklenice začne rosit, je to špatně usušené a musí se to vyhodit.

Máte usušeno? Udělejte si čaj. Převařte vodu a počkejte, až zchladne na 80 stupňů Celsia. Zalijte bylinky, zakryjte a nechte 10 – 15 minut působit. Slejte a pijte. Bylinky by se měly pít teplé. Čím hořčejší bylinka, tím je vhodnější teplejší čaj.

Směs na dobré spaní
Trápí vás nespavost? Vyzkoušejte recept Hany Binkové. Pijte dvě hodiny před spaním směs z meduňky, kozlíku lékařského, chmelu, mučenky a květu levandule. Nepočítejte s tím, že bylinky zabírají hned. Pijte je každý den, účinky se dostaví třeba až po 4 dnech

Připravte se na zimu
Podle Hany Binkové nám 15. srpna začal biologický podzim. Pomalu bychom se měli připravovat na zimu. Zkuste detoxikační ve složení: ostropestřec, čekanka, pampeliška, pelyněk nebo zeměžluč

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.