Staré kotle na uhlí v roce 2022 doslouží

13. leden 2017

Kotle na uhlí první a druhé třídy budeme používat už jen do roku 2022, pak budou zrušeny. Kotel třetí třídy si ještě ponechat můžete, ale nový už si nepořídíte. Pokud nevíte, který kotel vlastně máte, pořádně si ho prohlédněte. Mělo by na něm být napsané, do jaké třídy spadá. Dozvěděli jsme se to od kominíka Františka Cacha.

V dnešní době mají kominíci v moderních zástavbách zajištěnou pohodlnou cestu ke komínu. Dělají se moderní taškové nášlapy. Důležité je zajistit přístup na půdu k vymetacím dvířkům, nebo se dělají na střechách komínové lávky se zábradlím. Pak nemá kominík problém. Ale jak říká František Cach, po pálených taškách se chodit moc nedá.

Někdy jsou jediným vymetacím místem dvířka v obýváku, což je pohroma jak pro kominíka, tak pro zákazníka, zejména pro hospodyni, která pak musí několik dní rozvířenou mastnou špínu uklízet.

Na štěstí dnes existuje moderní nářadí, různé laminátové nástavce na štosáky, což jsou vymetací štětky a podobně, takže se může vymetat i zezdola, do výšky osmi i deseti metrů. Dříve bylo jen ocelové nářadí a s tím byla taková práce velmi obtížná.

Revize není kontrola spalinové cesty

Jednou ročně je povinná kontrola spalinové cesty přímo od kominíka. „Lidé tomu říkají, že potřebují revizi. Ale to je chyba. Revize je kontrola zbrusu nového komína. Revizí je myšlena i kontrola komína, když dojde k havárii nebo když se starší komín uvádí znovu do provozu. To, co lidi zajímá, je většinou kontrola spalinové cesty.“ Říká kominík František Cach.

Kotel na tuhá paliva

Pokud si lidé chtějí komín vymést sami, mohou, ale přesto by jednou za rok měl kominík profesionál provést kontrolu, zda je všechno skutečně v pořádku.

Proč nosí kominík štěstí

Když Marie Terezie přicházela na svoje panství, potkala cestou kominíka. Zeptala se ho, jestli prováděl kominické práce. Kominík řekl, že ano, že komíny jsou vyčištěné, všechno je v pořádku. Aby se Marie Terezie přesvědčila, jestli kominík mluví pravdu, sáhla si na něj, a její ruka byla celá černá od sazí. Řekla kominíkovi: „To máš štěstí.“ Od té doby nosí kominíci štěstí.

Za bílou čepici může Rudolf II.

Čepice vydrží kominíkovi bílá tak tři dny a pak se musí vyměnit. Proč tedy musí být zrovna bílá? Kdo to vymyslel? Bílá čepice je výsadou českých kominíků. Oděv kominíka už byl stanovený za vlády Rudolfa II., kdy bylo dáno, že český kominík má mít bílou čepici a černý oděv. V Německu například nosí kominíci cylindry.

autor: jsl
Spustit audio