Teď, nebo nikdy! Doba přeje úvěrům a investicím, ale brzy to skončí

27. říjen 2016

Spoříte si celý život a něco jste nastřádali. Co s tím? Jak a kam investovat? Nebo raději nechat peníze pod polštářem? Odborník na finance Zdeněk Soudný radí investovat.

Peníze uložené doma nebo v bance jsou v této době špatnou volbou. Doba přeje úvěrům a investicím.

„Ukazuje se, že skutečně níž už to jít nemůže. Samotného mě překvapuje doba, po kterou se drží výhodnost půjčených peněz. Myslím si, že ještě několik měsíců tato doba potrvá, ale víc ne,“ řekl nám Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Investice do nemovitostí jsou v současnosti nejvýhodnější a nejbezpečnější

Dnes už existují relativně bezpečné možnosti investic. Například koupě bytu nebo nemovitosti a jejich další pronájem. Ten vám nikdo nevezme a hodnotu bude mít byt stále. Velmi levné jsou v současnosti hypotéky.

Vyplatí se koupit si byt na úvěr a potom ho pronajímat. Když vám takový úvěr na byt zaplatí skoro celý pronájem tohoto postupně spláceného bytu, máte za dvacet let vystaráno na důchod. V kritické době, kdy nevíme, jaký budeme mít důchod, je to ta nejlepší forma penzijního připojištění, o jaké se vám může zdát.

Naspořeno mají senioři, nikoliv lidé v produktivním věku

Doba se ale proměňuje. Naspořeno mají spíše senioři. Lidé v mladším a středním věku to mají spíše obráceně. Méně spoříme a místo toho, abychom si našetřili a pak si věc koupili, nejprve si půjčíme, poté koupíme a pak teprve splácíme. Není to v dnešní hektické době nic špatného. Ale je potřeba dobře volit a promýšlet možnosti.

Rozmyslete si, jaká bude reálná výše vaší měsíční splátky. Spotřebitelé často posuzují stav podle momentální situace. „Já vydělávám, ty vyděláváš, zvládneme to. Ale musíte počítat s tím, že se může stát cokoliv, co vám znemožní chodit do práce. Takový tříměsíční výpadek v platu pak může způsobit v rodině velké problémy. Proto rozvažujte a promýšlejte situaci ne na rok, ale několik let dopředu,“ varuje Zdeněk Soudný.

Ušetřit si na nový vůz je s průměrným platem skoro nemožné

Máme naspořeno, ale na celé auto nám to prostě nedá. Jak tedy dosáhnout cíle? Dřív byly velmi populární klasické leasingy. Dnes jsou vhodným řešením u aut spotřebitelské úvěry, které bývají velmi výhodné.

„Dnes dostanete úvěr na auto za dobré peníze a navíc máte služby navíc. Například lepší cenu za havarijní pojištění a za povinné ručení, někde zaplatí i dálniční známku. Takže nakonec nemusí být celková suma tak velká. Jak se říká, zvítězí oba. Zákazník má za relativně levný peníz nové auto a společnost získá dobrého klienta,“ popisuje současnou situaci Zdeněk Soudný.

A pokračuje: „Mnoho lidí dělá to, že ačkoli by měli na to, aby si koupili celý vůz v hotovosti, nechají si přece jen tu poslední třetinu rozpočítat na tři až čtyři roky. Výše měsíční splátky je nezatíží a mají výhody v podobě levnějšího pojištění atd.“

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.