Tipy na báječné jarní dorty s čerstvým ovocem

9. červen 2015

Je tu sezona čerstvého ovoce. Pokud chceme udělat osvěžující nepečený dort, sáhneme po piškotech. A je na nás, jestli krém uděláme ze zakysané smetany, tvarohu, pudinku nebo mascarpone. Do Radioporadny jsme si pozvali Stanislavu Novákovou, aby nám dala pár dobrých tipů.

„Do mascarpone ráda přidávám tvaroh a jogurt, ztužovač a trochu to přisladím,“ nechává nahlédnout do své kuchyně Stanislava Nováková.

Jak na korpus

Pokud se budete pouštět do klasického dortu, je základem dobrý korpus. Na co máme při pečení myslet?

„Vyšlehám pečlivě bílky dotuha. Musí udělat čepičku. Postupně pak k bílkům zašlehávám cukr, až se znovu vytvoří čepička. Ručně se zamíchají žloutky, poté polohrubá mouka,“ říká Stanislava Nováková a dává důraz právě na pečlivost a čas. Těsto nalijeme do vymazané formy. Prvních deset minut pečeme na 170 stupňů, potom půl hodiny až tři čtvrtě dopékáme na 120.

Čtěte také

„Korpus vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout, odřízneme ve formě okraje a vyklopíme na prkýnko nebo desku. Potom ho necháme zcela vychladnout,“ popisuje postup Stanislava Nováková. Rozkrajujeme až studený korpus.

jahody

Krém na všechny způsoby

Dort můžeme plnit klasickým máslovým krémem. Což je uvařený puding se zašlehaným máslem. Nebo sáhneme po něčem lehčím jako je tvaroh, jogurt nebo mascarpone. Například můžete zkusit tyto suroviny: 1 mascarpone, 2 šlehačky (min. 31%), 2 ztužovače šlehačky a cukr podle chuti. Všechno prošleháme dohromady v misce. Co má ráda Stanislava Nováková?

„Já dávám dva tučné měkké tvarohy, jeden velký jogurt, trochu cukru a jeden pudinky za studena,“ dává recept host Českého rozhlasu Pardubice.

Nebojte se marcipánu

Kupte si na internetu půlkilový baliček marcipánu. Vyválejte velký plát, který pokryje celý dort. „Nejlépe se válí na gumové nepřilnavé podložce, kterou si posypeme škrobem,“ uvádí Stanislava Nováková. S uhlazováním začínejte odshora. Plát musí být dostatečně silný, aby se neprotrhl. Pomoct nám může i žehlička na marcipán. Co nám přebývá kolem dortu, odřízneme, necháme pouze půl centimetrový okraj, který zatlačíme opatrně lžící pod dort.

Oblíbený recept Kateřiny Prouzové na nepečený jahodový dort


Vysvědčení s rozhlasovým dortem
Nechce se vám dort péct? Pošlete pro něj děti přímo k nám do Českého rozhlasu Pardubice. Na poslední červnový den pro vás chystáme Sladký den. Každé dítko, které k nám do rozhlasu přinese 30. června vysvědčení dostane sladkou odměnu.

Ingredience: velký balíček piškotů 1 kg čerstvých jahod, 3 - 4 kelímky zakysané smetany, 2 vanilkové cukry

Příprava: v libovolné formě vyložíme dno a boky potravinovou fólií. V takto vyložené fólii vyskládáme na dno polovinu balíčku piškotů, mohou zůstat i menší mezery. Na piškoty rozložíme polovinu rozkrájených, umytých jahod. Vše zalijeme polovinou směsi smetan smíchaných s vanilkovým cukrem. Směs osladíme podle vlastní chuti méně či více, rozetřeme ji stěrkou po celé ploše. Celý postup opakujeme ještě jednou. Navrchu můžeme ozdobit podélně rozkrájenými jahodami. Připravený dort přikryjeme potravinovou fólií a dáme vychladit.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio