Trénujte logiku, paměť nebo postřeh. Hrajte hry

26. květen 2016

Petr Brožek hraje hry. Nepředstavujte si ho jako člověka přilepeného k monitoru počítače několik hodin denně. Je to člověk, který díky hrám rozvíjí své schopnosti. To je podle něj ten hlavní důvod, proč byste měli zkusit nějakou hru i vy.

Všichni jsme vyrostli na Člověče nezlob se, kde se dítě naučí hlavě počítat políčka na hracím plánu. Svou zručnost jsme testovali na Kloboučku hop. A první náznaky strategického myšlení na hitu Dostihy a sázky. Právě rozvoj našich dovedností nám nabízí stovky her od deskových po počítačové. Stačí si jen vybrat.

Potrénujte mozek

„Na střední škole jsem objevil kouzlo sběratelských karetních her. Člověk může přicházet s různými strategiemi, vymýšlet nové kombinace karet, setkávat se s ostatními lidmi a vidět, jak o té hře přemýšlí oni, nebo dokonce cestovat po světě,“ říká Petr Brožek.

Podle něj nás může rozvíjet každá hra. U některých není potřeba tolik přemýšlet a je to spíš o pozornosti a postřehu. Jiné rozvíjí logické myšlení a paměť. „Právě například sběratelské karetní hry rozvíjí všechny dovednosti člověka. Je tam důležitý sociální kontakt, strategické myšlení, předvídavost nebo i projektové myšlení. Učíte se logistiku, sestavení strategie, komunikaci s hráči. Dotknete se i finanční gramotnosti,“ vyjmenovává Petr Brožek.

Čtěte také

A hlavně trénujete jednu z nejcennějších věcí v naší hlavě – paměť. Musíte si pamatovat karty, které váš soupeř zahrál a zahrát ještě může. Zkrátka musíte mít přehled o tom, co se na tom herním stole děje.

Hra jako povolání

Někdo bere hru jako prostředek na ukrácení dlouhé chvíle, jiný zase se snaží proniknout víc. Existují i profesionální turnaje. Propadl někdo z vaší rodiny nějaké hře a věnuje jí denně hodiny? Nezoufejte, třeba se z něj stane profík a vydělá spoustu peněz.

V dnešním on-line světě to není nic nemožného. Nejlepší hráči se živí tím, že nechají ostatní se dívat přes internet, jakým způsobem hrají a celé to komentují. Mají peníze z každého, kdo se na ně dívá. A některé sledují tisíce lidí. I tak se dá dnes chodit do práce.

Každý si může najít hru, která ho bude bavit

Ovšem hra naživo vám nabízí další rozměr. „Vidíte, jak se ten druhý chová. Sledujete jeho mimiku a gesta a čtete z toho, co má v ruce a co asi udělá,“ říká Petr Brožek. Když hrajte jen tak pro zábavu, je bonusem navíc přátelské popovídání. „Co se týká stráveného času, můžete pařit celý den na počítači nebo s kamarády tváří v tvář. Některé turnaje trvají i několik dní,“ uvádí Petr Brožek.

Monopoly

Jak si vybrat hru? Nejlepší je zeptat si někoho, kdo tomu rozumí. Ve specializovaných prodejnách personál hry jenom neprodává, ale prodavači je sami hrají a mají s nimi bohaté zkušenosti. Her jsou stovky. Najděte si hru na míru. Věk nehraje žádnou roli, důležité jsou vaše zájmy a očekávání.

Mezi nejhezčí vzpomínky z dětských let patří chvíle, kdy se z vytáhla z krabice hra a rozložila se na stole a zapojila se celá rodina. Hry totiž dokáží lidi spojovat, jak mezigeneračně, tak i ty s různými zájmy nebo odlišného sociálního prostředí.

Hrajte celá rodina. Naše tipy
  • Magic: the Gathering – každý se stává kouzelníkem, který na stůl vyvolává různé bytosti, kouzla a snaží se ovlivnit hru a soupeře. Od jednoduché úrovně po profesionální turnaje.

  • Dixit – hra pro celou rodinu s důrazem na představivost a vyjadřování. Učí schopnosti vcítit se do ostatních a je velmi zábavná. Existují různé verze podle obtížnosti. Ty jednoduché jsou vhodné i pro předškoláky, kteří neumí ještě číst.

  • Splendor – strategická hra s důrazem na efektivní nakládání se zdroji.

  • Robo Rally – hra pro příznivce sci-fi, zběsilé závody robotů.

Nikdo s vámi nechce doma hrát? Pojďte do klubu

V Pardubicích Petr provozuje klub pro hráče. Můžete přijít s vlastní hrou. Nebo vám hru na místě půjčí. Dorazte sami nebo s kamarády. Jmenuje se Tolarie.cz a funguje od úterý do pátku od 14.00 hodin do 19.00 v Labské ulici č. 13. „Mimo jiné jsme za podpory města Pardubice rozjeli projekt na hraní deskovek ve volném čase dětí, což by mohlo zajímat rodiče, když budou mít děti o prázdninách více volného času, aby je měli jak zabavit,“ zve do klubu Petr Brožek.

autor: PRO
Spustit audio