Uprchlíci v Řecku vám letošní dovolenou nepokazí

8. červen 2015

Celý rok tvrdě pracujete a točíte se ve víru povinností. Proto byste si přáli dovolenou, kde se o vás postarají jiní, a odpočinete si. Kam vyrazit, jak si vybrat kvalitní cestovní kancelář a na co si dát pozor? Zeptali jsme se za vás v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice.

Sbalit rodinu a plavky a vyrazit podle libosti třeba do Egypta, na asijské pláže či ještě dál? Před rokem 1989 to byl pro nás prakticky nesplnitelný sen. Jen pár z nás mělo to štěstí, že se mohli vykoupat na plážích slunné Jugoslávie. A jak je tomu dnes? Na nejvyšších příčkách žebříčku oblíbenosti u Čechů je Řecko, Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko.

„Ano, stále vedou. Ovšem kromě toho se prodávají věci, o které se klienti dříve nezajímali. Jako například Etiopie nebo Madagaskar,“ říká Dana Kozáková. Na trhu cestovních kanceláří se pohybuje čtvrt století a stále ji to baví. S cestovními kanceláři dnes můžete odjet prakticky kamkoliv, když vám to vaše peněženka dovolí.

Uprchlíci v Řecku dovolenou nepokazí

Některé atraktivní destinace v posledním čase utrpěli na své přitažlivosti. Tzv. „Arabské jaro“ způsobilo před dvěma lety odliv turistů v Egyptě. A teď všichni sledují pohyb uprchlíků na ostrovech v Řecku.

„Někde je situace stabilní, jinde méně. Bohužel často dochází k tomu, že klienti jsou mystifikovaní informacemi z médií. My máme aktuální informace přímo z místa. Co se týká uprchlíků na řeckých ostrovech, není to zdaleka tak špatné, tragické a problémové, jak je popisováno v tisku,“ tvrdí Dana Kozáková. Na druhou stranu, pokud cestuje rodina s dětmi, nechce nic riskovat. Zvláště, berou-li prarodiče na prázdniny svá vnoučata, cítí obrovskou zodpovědnost. Jakým způsobem ale zjistit, jak se věci ve skutečnosti mají?

Všichni uprchlíci doufají, že se jednou vrátí do svých domovů

„Pokud se opravdu někde něco děje, řeší to Ministerstvo zahraničních věcí. Vydává oficiální prohlášení. Určitě je to největší vodítko, jestli se jedná o nafouknutou informaci anebo o skutečně vážný stav,“ radí Dana Kozáková.

Češi o novinky nestojí

Cestovní kanceláře bedlivě studují, co se v jejich destinacích děje nového. Zkouší do své osvědčené nabídky zařazovat i novinky. Někdy je problém ale takovou věc vybojovat. Velké hotely mají stabilní partnery z řad kanceláří po celém světě a jsou plné.

„Množství novinek hodně záleží na velikosti cestovní kanceláře. Závisí také na možnostech dané destinace. Pokud máte jako svoji specializaci například menší řecký ostrov, kde se nic nového nepostavilo několik let, musíte vycházet z toho, co je,“ říká Dana Kozáková a dodává, že na druhou stranu je problém klienty přesvědčit o tom, ať vycestují za něčím, co neznají. Češi spíše volí to, co sami vyzkoušeli, nebo co jim doporučili známí.

Za kolik

Dana Kozáková má ráda heslo svého tchána: „Nemám na to, abych kupoval levné věci“. Jak na dovolené nejvíce ušetřit? Pokud si zájezd nekupujete s dostatečným předstihem, je dobrá zlatá střední cesta. Jste schopní plánovat hodně dopředu? V tom případě vám pořadatelé zájezdu jsou schopní nabídnout velmi slušné slevy. Tzv. First Minute je nabídka na další léto, která se objevuje už v říjnu a listopadu.

„Některé cestovní kanceláře mají i garanci nejnižší ceny. V praxi to znamená, že pokud by v průběhu prodeje kancelář to, co jste si koupili, prodávala levněji, dorovná vám rozdíl ceny a třeba dá i finanční bonus navíc za to, že vůbec k takové situaci došlo,“ vysvětluje Dana Kozáková. Zajímavé slevy najdete ještě v lednu a únoru. Nebo můžete zariskovat a zkusit tzv. Last Minute.

„Ano, umíme si poradit, když přijdete a řeknete, že chcete odletět zítra,“ usmívá se Dana Kozáková. Ale pozor. Nabídky na poslední chvíli nemusí splňovat všechny vaše představy. „Je nás osm, potřebujeme dva čtyřlůžkové pokoje, protože jsme dvě čtyřčlenné rodiny a chtěli bychom jet na Last Minute odletět z Pardubic. To je požadavek, kterému se dost dobře nedá vyhovět,“ vysvětluje Dana Kozáková.

Válet se nebo obdivovat krásy okolo?

Nemusíte se bát, že si na poznávacím zájezdě neodpočinete. Naštěstí už nefungují tak, jak v minulosti. To člověk nastoupil do autobusu a celou noc se přepravoval na druhý konec Evropy. Běhal čtyři dny od památky k památce a pak se stejně strastiplnou cestou vracel domů.

„V té době se říkalo, že správný poznávací zájezd je ten, po kterém potřebujete další týden pobytové dovolené,“ uvádí Dana Kozáková. Dnes už to neplatí. Více se létá, program je volnější, aby byl čas i na kávu a oběd.

Kdo chce nabírat síly v leže a na pláži, měl by si položit otázku, jestli se mu bude lépe odpočívat u hotelového bazénu nebo v opuštěném zálivu. Klid vám například nabídne řecký ostrov Karpathos, kam turismus ve velkém ještě nedorazil.

„Jsou tam pláže, kde je pár lidí. Ovšem má to své výhody i nevýhody. Na plážích není žádný servis jako slunečníky nebo občerstvení. Jsou klienti, kteří by si takovou dovolenou v životě nekoupili, protože potřebují mít po ruce nejlépe bar all inklusive patřící k hotelu,“ říká Dana Kozáková. Jak poznáme dobrou cestovní kancelář? V Čechách atypické množství 1400 kanceláří na trhu.

Jak rozpoznat kvalitu mezi stovkami cestovních agentur a kanceláří? Co je důležité na cestovní smlouvě? Odpovědi najdete v záznamu rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio