V Česku trpí diabetem 850 tisíc lidí. Na DIA koutky zapomeňte!

16. únor 2017

Nejrozšířenější je diabetes 2.typu, laicky se mu říká stařecký diabetes. „Ten je daný hlavně životosprávou, dietou, pohybem," říká diabetolog Tomáš Roubíček. Druhým nejčastějším typem je diabetes 1. typu, kdy není dostatečná produkce inzulínu a trpí jím především mladí lidé, ale může se vyskytnout i ve vyšším věku.

Latinské slovo mellitus znamená sladký. Pojmenování diabetes mellitus tak vychází z faktu, že moč, kterou neléčení diabetici vylučují v nadměrném množství, přitahovala hmyz, protože obsahuje cukr. Ve staré Číně zjišťovali projevy cukrovky sledováním toho, jestli byli mravenci přitahováni k moči pacienta, nebo ne.

Příznaky cukrovky podle Tomáše Roubíčka většinou ihned nerozpoznáme: „Často se na onemocnění přijde až na preventivním vyšetření u praktického lékaře, nebo při předoperačním vyšetření, kdy vám zjistí vyšší hladinu cukru."

Mohou se častěji vyskytovat infekce močových cest kvůli cukru v moči, pacienti mají velkou žízeň, jsou unaveni. U diabetu 1. typu někdy dojde i k náhlé dušnosti.

Pravidelně navštěvujte diabetologa

Při onemocnění cukrovkou by si vás měl lékař pohlídat každé tři měsíce, kontroluje možné komplikace diabetu, sleduje citlivost dolních končetin, funkci ledvin, zaměří se na oční pozadí.

Jednou ročně nabere krevní obraz, který ukáže hladinu cholesterolu a další metabolické parametry. „Důležitá je také akompenzace krevního tlaku," říká lékař Tomáš Roubíček.

Píle a disciplína je základem léčby

Jak se poprat s diabetickou dietou? Pacienti by si měli hlídat množství cukrů. Jednoduchých bychom měli přijmout co nejméně. Vyhýbejte se i složeným cukrům, ty se vyskytují hlavně v těstovinách, v rýži a pečivu. Omezte množství soli i tuku, dostatečně pijte a hýbejte se nejméně 30 minut denně.

„Dia potraviny nejsou vhodné, mohou obsahovat více tuku, mají třeba méně jednoduchých cukrů, ale celkově to množství cukrů a tuků v nich bude vyšší, než je třeba v pečivu a jiných potravinách," připomíná Tomáš Roubíček.

Abyste předešli návštěvě u diabetologa, dbejte na správnou životosprávu, čtěte etikety na potravinách a dostatečně rozhýbejte tělo!

autor: RIH
Spustit audio