Věděli jste, že naše hlasivky mají řasy?

23. květen 2017

V rozhlasové Radioporadně jsme si povídali s lékařem ORL Janem Vodičkou. Hlavní obtíže v oblasti hlavy a krku jsou bolesti uší, nosní neprůchodnost, rýma a bolesti v hltanu. Naprostou většinu z těch obtíží dokáže vyléčit i praktický lékař. Na kliniku otorinolaryngologie v Pardubické nemocnici pak pacienti po vyšetření přicházejí s podezřením na závažnější onemocnění. V takovém případě už přijdou na řadu vyšetření NBI a laser CO2.

Rozsah a typ onemocnění u pacienta lékaři vyšetřují úzkým světelným spektrem, kdy se lépe zobrazí cévy v podslizničí. „To znamená, že na základě tohoto vyšetření můžeme včas zachytit třeba nádorové onemocnění v oblasti hrtanu. Například karcinom hlasivek. Díky novému přístroji lépe poznáme jeho rozsah,“ popisuje Jan Vodička.

„NBI je vyšetření založené na video endoskopii. My se skrz nos, nosohltan a hltan koukáme až směrem do hrtanu. Hrtan je velmi dráždivý, takže někdy je potřeba provést povrchové znecitlivění jak v dutině nosní, tak v hltanu. Díváme se nejen na samotné hlasivky, ale i na hrtanovu příklopku, na vestibulární řasy, což jsou řasy nad hlasivkami, i na ty samotné hlasivky a pozorujeme, jestli cévy v oblasti pod sliznicí jsou správně vinuté,“ říká přednosta kliniky ORL Jan Vodička.

Předejděte karcinomu hrtanu prevencí

Nekuřte a nepijte alkohol. „Oba faktory zvyšují riziko vzniku nádoru. Mimo jiné tady hrají roli i jiné faktory, od genetických až po mnoho dalších, v rámci daného prostředí, “upřesnil Jan Vodička. Karcinomem hrtanu trpí jednoznačně více muži.

Zánět středního ucha je strašák pro děti i dospělé

Středoušní zánět u dětí řešíme mnohonásobně více než u dospělých. Když už se u dospělých pacientů objeví, o to má závažnější má průběh a delší dobu léčení. Prvním příznakem je bolest ucha, horečku mít nemusíte. „Léčíme to tak, že se snažíme zprůchodnit nosohltan, protože v něm je ústí sluchové trubice a tou se bakterie dostávají do středního ucha. Pomohou nosní kapky a Vincentka. Na léčbu bolesti ucha aplikujeme ušní kapky. Pokud tyto medikamenty nepomohou, přejdeme k paracentéze – propíchnutí bubínku.

autor: RIH
Spustit audio