Vedro na zahradě – bez vody to nepůjde

1. červenec 2015

Není dobré zalévat rostliny několikrát denně po troškách a už vůbec ne přes poledne. Rostliny potřebují pořádnou zálivku večer, aby se mohly přes noc vzpamatovat a načerpat vodu do kořenového systému.

Řekl nám v Radioporadně zahradník František Hlubocký. A nezapomeňte ani na skleníky a pařníky. Od velkého vedra ulevíte okurkám, rajčatům a dalším plodinám ve sklenících, když přes konstrukci přehodíte bílou textílii. Dají se běžně koupit v zahradnictvích. Ze zeleniny jsou na sucho náchylné hlavně okurky. Z květin jsou to pak fuchsie, begonie nebo hortenzie – královny stínu.

Naopak suché a slunné místo vůbec nevadí levanduli. Právě kvete. Čerstvé nebo nasušené květy se přidávají do čaje. Levandule uklidňuje zažívání i mysl, provoní ložní prádlo atd. Je třeba ji sušit právě v době začátku kvetení. Jedině tak květy po usušení neopadají.

Teplé počasí nevyhovuje nám lidem, ale škůdci na rostlinách si libují

Například bílé létající mušky zvané molice si v teple pochutnávají na kedlubnách, kapustě, ale i na fuchsiích a dalších květinách.
Potřebují teplo, aby se z vajíčka vylíhla larva a z ní dospělec. Čím je tepleji, tím více molic se líhne. Je potřeba prohlédnout líc i rub listů a v případě nálezu škůdce zahubit. Tady se zahrádkáři chemickým přípravkům nejspíš nevyhnou. Přípravky proti škůdcům mají vždy na příbalovém letáku uvedenou dobu, dokdy se zelenina nesmí požívat. A podle Františka Hlubockého jsou české normy velmi přísné.

Dotazy posluchačů:

Nepovedlo se zabránit kadeřavosti broskvoně. Všechny plody opadaly. Letošní úroda tedy nebude. Ale co v dalších letech? Jak o broskvoň pečovat?
V každém případě je potřeba odstranit a vyhodit všechny nemocné listy a hlavně je nenechávat na pozemku. V tuto dobu zalévat a přihnojit dusíkatým hnojivem, například ledkem. A nejen nemocné, ale i zdravé stromy. Dusíkaté hnojivo stromy vyživí tak, že mají šanci uživit více plodů nebo nasadit nové listy. Začátkem srpna pak použít plné hnojivo typu Cererit nebo NPK.

Jak na mandelinku bramborovou?
Tento „americký brouk“ se opět objevuje na našich zahradách. Nejúčinnější je sběr. Existují i olejové ekologické emulze, ale tam je potřeba celého brouka postříkat, což je poněkud složité.

autor: jsl
Spustit audio