Víte, čemu herci na jevišti říkají mokrá situace? Všichni si ji vyzkoušeli

22. květen 2017

Rozdíl mezi projevem profesionálních a amatérských herců je určitě vidět, ale postupně se smaže tím, že u ochotníků je to hodně o srdíčku. A tím lze opravdu spoustu věcí nahradit. Pak se můžete vypracovat bez profesionální školy.

K trénování divadelních textů má každý své oblíbené místo. Někdo vanu, jiný záchod. Když vám vypadne na jevišti text, čemuž říkají herci právě mokrá situace, opravdu se totiž zpotí, věřte, že vůbec nevnímáte nahrávku svého kolegy, nevnímáte nápovědu. Když se z toho chcete dostat, musíte veršovat.

Herectví je jakýsi ventil, dejte dětem prostor

Člověk má přirozenou potřebu se občas vyjádřit nějak jinak, než po něm chce výchova. „Děti dělají binec, jsou všetečné a je strašně důležité jim tenhle ventil dopřát. Zařízení jako lidové školy umění, základní umělecké školy, skautské oddíly i ochotnické kroužky jsou pro ně to nejlepší,“ vypozoroval v praxi herec Jan Sklenář.

Nejlepší hereckou průpravou jsou amatérské soubory

Děti si rády zahrají v pohádkách a večerních představeních. Další možností jsou určitě letní divadelní tábory. „Je to taková lehká forma, není to žádná zuška, žádný dril, dramaťák, nepěstuje se tam dramatická hlasová výchova, ale děcka si při secvičování k tomu divadlu tzv. čuchnou, o tom to je,“ říká Josef Horáček, ředitel divadla v Jaroměři.

Čtěte také

Pak je ještě další cesta, kdy se pořádají poloprofesionální herecké semináře, letní školy herectví. Propojení s přírodou je skvělé, přípravu kulis z přírodních materiálů každý začátečník ocení.

Dá se s herectvím začít v každém věku?

„Já myslím, že určitě jo. Teď mě napadá operní zpěvačka paní Urbanová, která začala až někdy ke čtyřicítce. Nebo Soňa Červená, která začínala u Wericha, ten ji poslal na západ, když to tady spadlo. Ona se tomu potom začala intenzivně věnovat a byla z ní světová megastar, která zpívala třeba s Callasovou a tak dále,“ vzpomíná na svou kamarádku Jan Sklenář.

Rok na vsi můžete prožít ve Východočeském divadle v Pardubicích
Představení vzniklo na půdorysu románové kroniky bratří Mrštíků, které na podzim nacvičili herci ochotnického divadla v Jaroměři spolu s herci Klicperova divadla v Hradci králové. Má za sebou úspěšnou premiéru a teď s ním cestují po Čechách. Ve čtvrtek 25. května se zastaví i v Pardubicích, od 19 hodin se předvedou ve Východočeském divadle. Výpravný příběh nastudovalo 36 herců včetně dětí a společně si zahrají i na Hronově, na největším ochotnickém svátku.

autor: RIH
Spustit audio