Víte, že vady řeči jsou dědičné? Návštěvu logopeda neodkládejte

29. září 2014

Dětí s vadou řeči přibývá! Odborníci se shodují, že dnešní děti mají s mluvením čím dál větší problémy. Alarmující je především to, že se často jedná o těžké poruchy komunikace.

Nejdéle ve čtvrtém roce života dítěte bychom měli zajít k logopedovi a zjistit, jak na tom náš potomek je. Do pondělní Radioporadny 29. 9. přišla logopedka Martina Sádovská.

Logoped by měl být kontaktován ve chvíli, kdy rodič není spokojen s vývojem řeči svého dítěte. Do tří let je vývoj hodně individuální. Potom je už čas přemýšlet, jestli je všechno v pořádku. Logoped dítě může poslat na další vyšetření např. sluchu. Někdy se totiž ukáže, že dítě mluví špatně, protože špatně slyší.

Logopedická diagnostika by se měla provádět ve čtyřech letech. Pokud je to dítě zdravé a má problémy pouze s výslovností je na místě logopedická péče. Dobrá zpráva je, že paní učitelky v mateřských školách mají výborný sluch a rodiče na vady řeči upozorňují.

„Potíž je v tom, že rodiče někdy nechtějí slyšet, že jejich dítě špatně mluví. To pak nastává určitý rozpor. Stejně se může stát, že rodič vady svého dítěte nevnímá. Někdy se musí v rámci logopedické péče upravit sluch rodičů, aby mohli s dítětem správně cvičit,“ vysvětluje Martina Sádovská.

Vady řeči jsou dědičné

Kde se berou vady řeči? Dědí se. Stejně jako například barva očí nebo vlasů. Pokud je v rodině nějaká dispozice s řečovým problémem, tak se velice často objeví i u toho dítěte. Navíc děti kopírují řečový vzor rodičů.

Logopedie není jenom o vadách řeči. Jde hlavně o komunikační schopnosti člověka. A největším problémem současnosti je, že děti nezvládají základní komunikační techniky.

„Nejsou zvyklé mluvit, nejsou zvyklé naslouchat. Rodina je v tomto směru důležitá. Je nezbytné si s dítětem povídat. Když bude pouze poslouchat zvukové hračky a televizi, zůstane u zvuků,“ zdůrazňuje Martina Sádovská. Takové děti pak ani nedokáží odpovědět na základní otázky.

S logopedkou Martinou Sádovskou jsme v Radioporadně mluvili také o koktavosti nebo odstraňovaní vad řeči v dospělosti.

Kdy je potřeba vyhledat logopeda

  • Dítě koktá

  • V řeči dítěte se projevuje huhňavost

  • Při artikulaci dítěti brání podjazyková uzdička

  • Dítě v běžné řeči nepoužívá zvratná zájmena (tedy nepoužívá slova jako „si", „sobě", „sebe" a podobně)

  • Existuje v tomto směru rodinná zátěž

  • Dítě má špatnou výslovnost některých hlásek i v době nástupu do školy

  • Jestliže se řeč nevyvine do konce třetího roku dítěte (jde o opoždění ve vývoji řeči). Dítě buď nemluví, nebo má velmi slabou slovní zásobu (zhruba jen třicet slov)

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.