Vyberte si psa, se kterým vám bude dobře

18. září 2014

Pořídit si psa je vážné rozhodnutí. Nedůležitější je rozmyslet si, jestli budeme mít na psa dostatek času, zda dokážeme psovi zajistit vše, co potřebuje. Je to závazek na deset až patnáct let, který náš život hodně změní.

O správném výběru psa v Radioporadně mluvila lektorka psí školy Nikola Koubková.

Životní prostor

Je rozdíl, jestli bude pes na zahradě nebo v bytě. Ne každé plemeno se hodí do místnosti. Naopak jsou zase plemena, hlavně ta menší, která by jen těžko snášela podmínky venku. Pokud máme psa doma, musíme počítat s tím, že budeme častěji uklízet. Každý pes totiž líná.

Kolik to bude stát peněz

Pořizovací cena psa se různí. V průběhu jeho života budou náklady na veterináře přibližně stejné, ať jde o jakékoliv plemeno. S rozpočtem ovšem zahýbe velikost psa. Čím je větší, tím toho také více sní.

Každé plemeno potřebuje něco jiného

„V módě jsou teď border kolie nebo stafordšírský bulteriér. Což nejsou vhodná plemena pro ty, kteří si chtějí pořídit psa pouze na zahradu. Tito psi byli vyšlechtěni, aby pracovali, a opravdu tu práci potřebují,“ vysvětluje Nikola Koubková. Na cvičiště pak přicházejí často bezradní lidé, kteří právě tato plemena nezvládají.

V zahradě budou zcela spokojení retrívři. Plemena lovecká, chrti, ovčáci i dogy vyžadují denně několikakilometrové procházky. „Dlouhé výlety vyžadují i sibiřská plemena jako husky nebo aljašský malamut,“ uvádí Nikola Koubková a doporučuje konzultaci na cvičišti. Můžete se tam totiž dozvědět, jak vychovat konkrétního psa. Dostanete informace o správném krmení. Jak se psem zacházet a právě jak často chodit na procházky.

Méně náročná jsou menší plemena, která nepotřebují tolik pohybu, a dobře se jim žije v bytě. Ovšem i s malými psy je dobré zajít na cvičiště.

„Je to dobré pro socializaci, aby se takových pes naučil žít vedle svých ostatních psích kamarádů, nenapadal je a neštěkal na ně,“ radí Nikola Koubková.

„Do rodin s dětmi doporučuji např. retrívra. Nejlépe s průkazem původu, který nám zajistí, že bude mít ty správné vlastnosti. Vhodná jsou i menší plemena, ale je potřeba zajistit, aby si děti pejska nepletli s plyšovou hračkou,“ říká Nikola Koubková.

Pokud sportujete, chodíte na dlouhé výlety, jezdíte na kole, bude vám dobrým společníkem border kolie, ohaři a setři.

Nikola Koubková odpověděla i na několik posluchačských dotazů. Celé povídání uslyšíte na našem záznamu pořadu.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.