Vybrat si lyže na míru je věda. Poradíme, jak na to

8. prosinec 2016

Milovníci lyžování bedlivě sledují předpověď počasí a čekají na sněhovou nadílku. Možná i vy máte v plánu vyrazit na sjezdovky. Vezmete si lyže z půjčovny nebo jste si napsali Ježíškovi o nové? Jak si vybrat lyže podle vašeho gusta nám poradili Jan Draštík a Jiří Rufer.

Jednou ten den přijde. Už vás nebaví čekat frontu v půjčovně. Dost často tam nemají, to co jste si představovali, nebo si nejste jistí, jestli se vám náhodou finančně nevyplatí koupit si vlastní lyže. Jestli jste na horách každoročně, je to určitě dobrý nápad.

Dejte si radit

Pokud chcete kvalitní lyže, které vám budou dobře sloužit, nehledejte je po internetových shopech. V tomto případě se vyplatí kamenný obchod a někdo, kdo se skutečně vyzná v nabízeném zboží. Počítejte s investicí od deseti tisíc korun. „Kdo jezdí na upravených sjezdovkách, volí něco jiného, než toho koho láká volný terén,“ říká Jiří Rufer. Lyže na sjezdovku jsou užší pod vázáním. Mimo tratě slouží dobře měkčí, delší a pod vázáním širší.

Dělají se také univerzální lyže, které se dají použít na obě varianty. Jejich problém spočívá ale v tom, že nejsou ani v jenom vynikající.

„Když přijde zákazník na prodejnu, jako první odhaduji jeho váhu. Pak potřebuji vědět, jak dobrý je lyžař, kde rád jezdí a co od nových lyží čeká,“ vysvětluje Jan Draštík. Někdo se chce v klidu párkrát svézt, užívat si horských panoramat, opalovat se, dát si kávu na sněhu. Potom existují lidé, kteří vydrží sedm osm hodin dělat oblouky nebo lítat ve volném terénu.

Čtěte také

„Například jestli se chcete zlepšovat v technice, pořiďte si výrobek pro lepší lyžaře. Ale zase takový, který ještě disponuje toleranci a dobře se na něm učí. Díky tomu máte kam růst a stačí vám na to jeden pár lyží,“ doporučuje Jiří Rufer.

Kvalitní lyže poznám po pěti obloucích

Hosté naší Radioporadny se právě v těchto dnech vrátili z testování lyží v Söldenu na ledovci. Firmy tako oslovují prodejce a nechávají jim osahat svůj sortiment. Prodejci se tomu nebrání. Díky tomu zákazníkům poradí, jak naplnit jejich představy o ideálním lyžování. „Na naši prodejnu nebereme úplně všechno, jen doslova špeky, co se nám líbí,“ uvádí Jan Draštík a dodává, že přímo na sněhu se kvalita konkrétního výrobku pozná rychle. Stačí pět deset oblouků a je jasno. „Když sjíždím svah podruhé, pouze si potvrzuji to, co potřebuji vědět,“ upřesňuje Jan Draštík.

Boty jsou základ

Nejde jenom o lyže. Své kvality by měla mát celá lyžařská výbava. Ze všeho nejdůležitější jsou ale boty. Musí perfektně sedět, aby noha měla možnost přenést sílu a povely do lyže. Vybrat vhodnou obuv je zdlouhavý proces. „Zákazníka nutíme na prodejně v botách chvíli pobýt. Rozhodně to není na deset minut. Když chcete vyzkoušet dva tři čtyři páry, počítejte minimálně s hodinou,“ říká Jiří Rufer.

freeriding

S vybranou obuví se pracuje dál. Dělá se na ní tzv. bootfitting, aby byla pohodlnější. Dotvaruje se přímo na nohu v oblasti kotníků a paty, vytvaruje se podle klenby.

Svůj význam mají také hůlky. Při carvingu víte přesně, jak jste vysoko od země. Při ježdění ve volném a těžším terénu je potřebujete, abyste si mohli pod sebe hůlky píchnout a objet. Je to nezbytná věc. Když se někdo bojí nebo jezdí ostřejším stylem, měl by si pořídit i chránič páteře.

Bez přilby ani ránu

Určitě nevyrážejte bez přilby. Bez přehánění je životně důležitá. Ke srážkám na svahu dochází často. Je to dost ošklivý pohled a pro aktéry nepříjemný zážitek. Hlava je to nejdůležitější, co máme, chraňme si ji.

„Přilba by nám měla dobře sedět. Aby netlačila a byla pohodlná. Nezapomeňte, že s přilbou je dobré i vybírat brýle. Jinak se může stát, že nebudou k sobě pasovat,“ říká Jan Draštík.

Čtěte také

Jak se starat o své lyže a boty, aby nám co nejdéle a dobře sloužily? Proč se vázání nedá repasovat? Kde nechat lyže přes léto? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.