Vyhlášený pardubický perníkář: perníkové těsto musí odpočívat
Hospodyňky dobře vědí, že vánoční pečení začíná perníčky. Těsto se totiž musí nechat řádně uležet. Proto jsme do Radioporadny pozvali zkušeného pardubického perníkáře Pavla Janoše, aby nám řekl, jak si upéct a ozdobit perníčky.
„Když necháme těsto odležet, krásně se provoní kořením a nakvasí. Také prosazuji pardubickou specialitu a radním přidat do těsta meruňkový džem,“ říká Pavel Janoš. Těsto na perník doporučuje udělat dva měsíce před pečením. Zabalené v igelitu ho skladujeme v teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.
Perník vykrajujeme buď formičkami nebo si z tvrdé čtvrtky vystíháme šablonu a krájíme těsto podle ní. Pokud chceme vyrobit třeba chaloupku, musíme počítat s tím, že těsto nabyde a bude mít jiné rozměry, než když jsme ho dali na plech.
„Troubu necháme dobře rozehřát. Pokud pečeme malé perníčky, můžeme trochu zvýšit teplotu a péct je rychleji. Díky tomu nám nevyschnou a jsou vláčnější. U větších věcí je lepší nižší teplota a delší čas,“ dělí se o své zkušenosti Pavel Janoš.
Pokud chceme, aby se nám perník krásně leskl a připomínal dřevo, potřeme ho ještě teplý rozšlehaným vajíčkem. Kdybychom to udělali později, mohl by perník popraskat. Většina hospodyněk zdobí své výtvory tradiční bílkovou polevou.
„Abychom měli perfektní polevu, musíme dodržovat správný technologický postup. Základem je pečlivé míchání. Uděláme z bílku a práškového cukru jemnou směs, potom přidáme trochu citronové šťávy nebo kyseliny a začneme šlehat. Díky tomu se do ní dostanou bublinky vzduchu. Poleva má pak správnou konzistenci a nestéká,“ prozrazuje Pavel Janoš.
Chcete mít polevu barevnou? Potravinářské barvivo není jediné řešení. Výborně barví např. červená řepa, borůvky nebo zelený ječmen.
Vánoční recept Pavla Janoše
Na přípravu potřebujeme: 250 g másla, 250 ml mléka, 1 karamelového nebo vanilkového pudinku, moučkový cukr podle chuti, 500 g strouhaného perníku, rum podle chuti. Ušleháme máslo s cukrem a zamícháme do vychladlého pudinku. Potom do toho nasypeme strouhaný perník a ze směsi uděláme koule. Dochutíme rumem.
Další praktické rady perníkáře Pavla Janoše najdete v záznamu našeho pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.