Vyměňte cukr za řepný sirob. Prospějete tak svému zdraví

17. prosinec 2015

Základem sirobu je vyvařená šťáva z cukrové řepy. Jsou v něm zachovány všechny minerální látky, glukóza a velká porce vitamínu B. Jedná se o tradiční pochoutku, kterou velmi dobře znaly už naše prababičky. Bramborové placky polité řepným sirobem byly tradiční pochoutkou v minulosti. Také lívance, sirob se přidával i do sušenek atd. Dnes se díky návratu ke zdravějšímu životnímu stylu začíná vracet do naší kuchyně.

Zahradník František Hlubocký tuto zdravou sladkou pochoutku upřednostňuje před cukrem, javorovým sirupem či třtinovou melasou. Řepný sirob pochází z našeho českého kraje. A říká se, že to, co si vypěstujeme doma, je pro náš organismus to nejlepší.

Příprava řepného sirobu

Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a rozvaříme ve vodě. Pak vodu scedíme a z řepy vylisujeme ještě co nejvíce šťávy. Tu smícháme s vyvařenou vodou a vše dáme opět vařit a pomalu odpařujeme přebytečnou vodu. Jakmile se nám v hrnci začne tvořit hnědá hmota medové konzistence, máme sirob. Ten naložíme do sklenic, pořádně zavíčkujeme a uchováváme v chladu. Mažeme na chleba, bramborové placky nebo s ním poléváme kaše.

Jedna z našich posluchaček si díky tomuto pořadu vybavila vzpomínku na pochoutku, kterou vařila její babička na Vánoce. Byly to makové buchtičky polité sirobem a posypané strouhaným perníkem.

Duchovní náplň svátků by se měla ctít. Co tedy patří k adventní a vánoční výzdobě?

Oříšek, šiška , makovička , červené jablíčko – čtyři základní atributy adventu

Červené jablíčko – láska, zdraví, štěstí
Oříšek – zárodek života – bude se nám dařit, budou se rodit mláďátka
Makovička – symbol hojnosti
Šiška – opět zárodek života – jadérka zjara vyklíčí a bude dobrá úroda

Ve vánoční výzdobě by se podle Františka Hlubockého neměly objevovat jarní prvky, jako je například čerstvé proutí nebo skořápky. S tím počkejme na Velikonoce.

Pokud ještě nemáte doma ve váze natrhanou zlatici, zkuste to ještě napravit. Dejte větvičky do vlažné vody do teplé místnosti a občas roste. Pokud vám nevykvete o Vánocích, ozdobí vám alespoň novoroční stůl. Na Štědrý den může váš stůl zdobit i kytice konvalinek nebo jiných řezaných květů. Anebo další tradiční záležitost - kytice ze čtyřlístků. Čtyřlístky se jmelím a kominíčkem můžete použít pro rozveselení vaší vánoční domácnosti. Ať vám přinesou štěstí!

autor: jsl
Spustit audio