Vzhůru na Škrovád! Pardubickým lezcům začíná sezóna

23. březen 2017

Začíná nejen turistická, ale i lezecká sezóna. Teprve s jarem se řada lezců probouzí, a po zimním tréninku v halách vyráží do skal. V Pardubickém kraji ale podle lezců z Lezeckého týmu Pardubice není moc možností. Zachraňuje je Škrovád – tréninková oblast u Chrudimi.

„My na nějaké dlouhé pochody moc nejsme. Nejlepší je, když se dostaneme co nejblíž ke skále, a zrovna na ni vylezeme. Jsme prostě lezci, ne turisté,“ říkají s úsměvem pardubičtí lezci Jan Zozulák a Martin Veselý. „Během lezení více používáme ruce, horní polovinu těla, a moc toho nenachodíme. Něco jiného to je u vysokohorských horolezců. Náš lezecký tým je doma v sokolovně Na Olšinkách. Ale jinak se cítíme doma tam, kde se dá po něčem lézt,“ dodávají pardubičtí lezci.

Česká republika je krásným místem pro lezení. Pardubický kraj tolik možností nenabízí. Instruktoři z Lezeckého týmu Pardubice jezdí se svými svěřenci na Škrovád na Chrudimsko. Toulovcovy Maštale se totiž hodně drolí a lezci se tam moc nevyskytují.

Zato Prachovské skály jsou ideálním místem, kde se dá kvalitně lézt. A z Pardubic je to kousek. Mezi nádherná pískovcová města patří Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny nebo Labské pískovce na Děčínsku.

České jištění je pro cizince pohromou

„V Čechách si musí lezec dávat při lezení v přírodě velký pozor a hodně pracovat s myslí, aby to zvládl.“ Skály jsou totiž špatně jištěné. Co to znamená? „Jisticí body, do kterých si dává lezec karabinu, nejsou tak blízko u sebe, jako v zahraničí. Pro cizince jsou naše skály pohromou,“ říká Jan Zozulák. Je to české specifikum pískovcového lezení. „Jinak je ale Česká republika krásným místem pro lezení. Velmi si vážíme toho, co tady v Česku máme,“ dodává Martin Veselý.

Sport indoor, stěna, lezení, boulder

Vyzkoušejte si lezení v pátek v Ideonu

Na veletrhu RegionPropag v pardubickém Ideonu si můžete už tento pátek vyzkoušet bouldering, což je lezení na horolezecké stěně bez jištění. O víkendu tam budou v této sportovní disciplíně soutěžit ti nejlepší lezci z naší republiky. V sobotu dospělí a v neděli děti.

Bouldering je druh lezení bez lana, který je ale velmi bezpečný, protože lezec padá do měkkého. Při lezení v přírodě si s sebou lezci nosí jisticí matraci na zádech. Název pochází z anglického slova boulder, což znamená balvan. Tento styl lezení začíná být velmi populární. Mezi nejúspěšnější patří Martin Stráník nebo Adam Ondra.

autor: jsl
Spustit audio