Záchranáři ze sečské přehrady jsou připravení kdykoliv pomoct

28. červenec 2016

Léto je časem dovolených, výletů a vodních radovánek. Aby takové koupání neskočilo špatně, hlídají u bazénů plavčíci. A u větších přírodních vodních ploch záchranáři. Co jim letos dělá nejvíce vrásky? Jak bychom se správně měli chovat, aby nemuseli zasahovat? Dobrá rady k vodě nám dal Lukáš Jambor, předseda Vodní záchranné služby ČČK Chrudim.

„Letošní sezona je oproti loňskému roku klidná,“ pochvaluje si Lukáš Jambor. Záchranáře na Seči najdete v autokempu Pláž. Každý den tam slouží tři kvalifikovaní záchranáři. Sečská vodní záchranná služba je součástí integrovaného záchranného systému.

To znamená, že si nemusíte pamatovat její telefonní číslo. Stačí kontaktovat tísňové linky 155 nebo 112. Pokud na dispečinku vyhodnotí, že je to práce právě pro základnu na Seči, ihned se s ní zkontaktují. „Samozřejmě, když zavoláte přímo nám na naše telefonní číslo, budeme na místě o něco rychleji,“ uvádí Lukáš Jambor.

Čtěte také

Na Sečské přehradě jsou k dispozici tři motorové čluny. Jeden je stále v pohotovosti na vodě. Další dva jsou připravené v garáži. Záchranáři vlastní i vozidlo, kterým vyjíždějí k případům na souši v okolí přehrady. „Nečekáme, až se něco stane. Máme preventivní obchůzky a sledujeme, co se děje jak ve vodě, tak na břehu,“ říká Lukáš Jambor.

Nejčastěji ale lidé chodí na záchranářskou základnu po svých. Chtějí vyndat klíště, ošetřit odřeninu nebo třeba ukopnutý palec či bodnutí hmyzem. Mnohé potíže vznikají zbytečně, když lidé nedávají pozor nebo přeceňují svoje síly. „Lidé vyplavou na vodu a nedojde jim, že jim musí zbýt síly na návrat na břeh,“ upozorňuje Lukáš Jambor.

Přehrada Seč

I když se může někomu zdát, že má trénink z bazénu, v přírodní vodě to funguje jinak. „Doporučuji plavcům, ať si vezmou s sebou doprovod na lodičce nebo lehátku. Případně, když přijde za námi na stanici, jsme schopní si ho v dohledné vzdálenosti pohlídat.

Ovšem ani loďka nebo šlapadlo není zárukou bezpečnosti. Záchranáři sem tam musí vyrazit i k převrácené kánoi nebo potápějícímu šlapadlu.

Čtěte také

Pokud chcete strávit klidné léto u vody, dodržujte základní pravidla. Nepřeceňujte své síly, nevstupujte do vody pod vlivem alkoholu, neskákejte do neznámé vody, nechoďte plavat bezprostředně po jídle, nebo když jste rozpálení od slunce.

„Nezapomeňte, že při nepříznivém počasí se na vodě mohou udělat velké vlny, které vám zkomplikují pohyb ve vodě,“ dodává Lukáš Jambor. U vody si také pozorně hlídejte své děti a vnoučata.

autor: PRO
Spustit audio