Zahrada se probouzí. A my jsme připraveni!

24. únor 2015

A to díky zahradníkovi Františkovi Hlubockému, kterého jsme přivítali v Radioporadně. A začali jsme pokojovými květinami, které je nutné pohnojit a také zbavit případných škůdců, kteří díky mírné zimě přežili v hojné míře.

Dnes jsou na trhu hnojiva i přípravky proti škůdcům v jednom a to například ve formě granulek nebo tyčinek. Ty se zapraví lehce do půdy, kterou stačí mírně nakypřit například pomocí dřívka se špičkou.

Je čas na setí paprik a rajčat. Jak na to?

  • Nesejeme příliš brzy, začneme v polovině února.

  • Zvolíme kvalitní výsevní substrát.

  • Poskytneme rostlinám dostatek místa, sejeme přibližně jedno semeno na 1 cm čtvereční, do hloubky 0,5 až 1 cm.

  • Výsev umístíme na  světlém místě, ale chráníme před úpalem, František Hlubocký doporučuje umístit kelímky se semínky například na horní část kuchyňské linky, na počátku je můžeme přikrýt igelitem, abychom dosáhli vyšší teploty.

  • Pro teplotu při předpěstování sadby platí zásada – čím kratší den a nižší intenzita světla, tím nižší teplota. Při prodlužujícím se dni a vyšší intenzitě světla můžeme teplotu zvýšit. Začneme teplotou 26 – 30 stupňů Celsia ve dne a 20 – 22 stupňů Celsia v noci.

  • Velmi riskantní je nechat výsevy na parapetu u špatně těsnícího okna. Zima, která pronikne zvenku, může být příčinou problémů s klíčením papriky.

  • Jakmile se začnou objevovat děložní lístky, snížíme denní teplotu na 20-22 stupňů Celsia a 14-16 stupňů Celsia v noci.

  • Po výsevu udržujeme substrát přiměřeně vlhký. Při předpěstování sadby zaléváme 2 až 3krát týdně tak, aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá. Jedině tak zajistíme kořenům dostatečný přístup vzduchu a nedojde k jejich odumírání. Sazenice musí mít kořenové špičky stále bílé, jejich zhnědnutí je příznakem odumírání.

  • Mladé sazeničky přepichujeme poté, když začnou semenáčky tvořit první pravé lístky.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio