Zamrkejte si občas. Prospějete to vašim očím

25. srpen 2016

Když se přehoupne čtyřicítka, oči stárnou. A stárnou stále mladším a mladším lidem. Můžou za to počítače, které našim očím nedovolí odpočívat. Lidský zrak je totiž vývojově nastavený dívat se do dálky. A my provádíme pravý opak.

Zrak je přetížený. V práci hledíme celý den do počítače a odpoledne přijdeme domů, telefonujeme a opět zapínáme počítač. Změnit to může každý z nás. Vyzkoušejte jednoduché cvičení.

Jednoduchá zraková cvičení

Po hodině až dvou práce na počítači se podívejte do dálky. Stačí dojít k oknu a zadívat se nejlépe do zeleně. Proč?
„V oku je sval, který musí být stále stažený, abychom viděli dobře do blízka. Když to trvá dvě hodiny, sval už nemůže udržet dané stažení. Proto je potřeba dojít k oknu, podívat se v klidu do dáli a teprve potom se vrátit k práci na počítači.“ vysvětluje oční lékař Vladimír Korda.

Zamrkejte si občas během práce u počítače

Lidé často chodí k očnímu lékaři s tím, že jim slzí oči nebo jsou naopak vysušené. Podle doktora Vladimíra Kordy je takových lidí přes třicet procent. Pokud se díváme dlouho do počítače, málo mrkáme. Oko tím pádem více osychá, ale na druhou stranu podvědomě vylučuje více slz. Tento problém má už dokonce svůj název. Říká se mu Computer Vision Syndrome, tedy počítačová porucha vidění. Způsobuje podrážení očí včetně slzení nebo pálení.

Čtěte také

Díky cvičení se oční sval může stát odolnějším. Nejen pohled z okna působí blahodárně, ale existují různé typy cviků do blízka. Vzpomeňte si jednou za čas na vaše oči a pořádně je rozmrkejte, aby neosychaly a nezpůsobovaly reflexní slzení, což je vlastně obrana organismu.

Slunce v přiměřené míře je zdravé i pro naše oči

Pokud si lehnete k bazénu, zavřete oči a opalujete se bez slunečních brýlí, není to problém. V oku je kromě víčka, které funguje jako ochranná clona ještě další bezpečností prvek a tím je čočka. Ta funguje jako zaostřovač, ale má v sobě i přirozený filtr, který chrání oči proti slunečnímu záření.

Vidíte při pohledu na světlou oblohu háďátka, která se pohybují?

„Je to proto, že v oku je sklivec. Takový gel, který se s věkem mění v tekutinu. Určitá část gelu zůstává a my ho vidíme, když se díváme například na bílou plochu nebo na oblohu. Pak zahlédneme takové nitky, čárky či háďátka, která se pohybují nahoru dolů nebo zleva doprava. Má to každý, někdo to vnímá více, jiný méně. Někteří lidé se bojí podívat na bílou plochu, aby je háďátka nepronásledovala. Ale není to žádná choroba, je to přirozený stav, žádnou komplikaci to nezpůsobí,“ uklidňuje oční lékař Vladimír Korda.

Vladimír Korda

Proč kupovat kvalitní sluneční brýle

Když jsou sluneční brýle kupované v obchodě s certifikátem a správným sklem, pak je to v pořádku. Ale bez filtru jsou takové brýle škodlivé. Pokud se dá před oko tmavší sklo bez filtru, roztáhne se panenka a tím pádem pustí do oka ještě větší množství slunečního záření. Takové brýle škodí.

autor: jsl
Spustit audio