Zapékat tvarůžky v mikrovlnné troubě je znesvěcení této tradiční pochoutky

20. květen 2016

Řekl v Radioporadně litomyšlský knihkupec Lubomír Švehelka. Na tvarůžky je totiž specialista. Je autorem speciální kuchařky s názvem Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůně.

Nápad sepsat tuto kuchařskou knihu vznikl v jedné olomoucké restauraci, kde byl pan Švehelka se svými kolegy na knižním veletrhu. Při konzumaci místní speciality, smažených tvarůžků, usoudili, že tato lahůdka by se mohla zpracovávat na desítky různých způsobů. Pak už se pánové celý večer trumfovali, koho napadne zajímavější kombinace. Výsledem byla tvarůžková kuchařka.

Dobrá rada nad zlato

  • Při tepelném zpracování tvarůžku se nemusíte bát, že byste zamořili byt nesnesitelným zápachem. Čím kratší příprava, tím méně vůní pronikne do okolí.

  • Při přípravě používejte sůl velmi opatrně. Lépe je průběžně ochutnávat než mít jídlo přesolené.

  • Vystačíme si s pepřem, kmínem a mletou paprikou. Sladkou nebo pálivou. Nepřehánějte to s bylinkami a dalšími přísadami, aby se jednotlivé chutě daly rozeznat.

  • Pokud chcete tvarůžky nastrouhat, je lepší, když nejsou příliš uleželé. Pokud se to už stalo, pomůže, pokud je na chvíli dáte do mrazáku. Větší množství můžete umlít na masovém strojku.

  • Tvarůžky jsou sýry, které se při vaření v tekutině hůře rozpouštějí. V omáčce tedy mohou zůstat malé kousky, což ale není na závadu. Lepší jsou pro tento případ tvarůžky kulaté.

Lubomír Švehelka, autor kuchařky Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůn

Dušené ředkvičky s tvarůžky

Potřebujeme:
4 svazky ředkviček,
200 gramů tvarůžků,
1 cibule,
sůl, kmín, pepř, máslo

Postup:
Na másle osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme na plátky pokrájené ředkvičky, okořeníme, zlehka osolíme, mírně podlijeme a dusíme. Když se voda odpaří, přidáme nakrájené tvarůžky a za stálého míchání je rozpustíme. Nenechte se zmást barvou, které jídlo získá. Při dušení totiž červeň ze slupek ředkviček „pustí“ do všeho kolem a vznikne těžko definovatelný odstín růžové. Je to však velmi dobré. Podobně se mohou připravit i dušené kedlubny.

Střapáče

Potřebujeme:
750 gramů brambor,
200 gramů hrubé mouky,
200 gramů tvarůžku,
100 gramů slaniny,
1 cibule,
sůl

Postup:
Brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku, osolíme a důkladně vypracujeme těsto. Z něj lžící vykrajujeme malé nočky, které 3-5 minut vaříme v osolené vodě. Slaninu a cibuli osmažíme a spolu s nakrájenými tvarůžky zamícháme do uvařených a odkapaných střapáčů.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.