Zastřešení bazénu už nemusí vypadat jako skleník

26. květen 2017

Jestliže jste se rozhodli pořídit bazén, je třeba myslet na to, že koupí to nekončí. Bazén je dlouhodobá investice, proto je důležité jeho výběr neuspěchat.

Pokud chcete ušetřit, můžete si stavební přípravy z části udělat sami. Zastřešení je stejně důležité jako bazénová technologie i materiál.

Každý bazén musí obsahovat pískovou filtraci a cirkulační jednotku: osazení tryskami a skimmerem a také potrubí, v kterém je zasazeno čerpadlo a filtrace. To vše nám zajistí cirkulaci a mechanické pročištění vody přes písek. Optimální pH vody je 7,2-7,4. Nechcete-li používat žádnou chemii, pořiďte si salinátor-zařízení, které do vody rozpouští sůl a díky němu se voda desinfikuje.

Rozlišujeme dva typy konstrukce bazénu

  • Nesamonosné – jámu pro bazén necháte si vyfóliovat těžkou folii s tloušťkou 1,6 až 2 mm. I když je fólie velmi kvalitní, životnost bazénu není tak vysoká.

  • Samonosné - tloušťka materiálu se pohybuje od 5 mm a výše. Tady můžeme mluvit o životnosti až 50 let. Čím silnější, tím je bazénový skelet více stabilní, lépe vypadá a stěny jsou krásně rovné.

Vysoké, nízké, kulaté, hranaté a červené i hnědé

Sezónu koupání v bazénu v posledních letech prodlužuje zastřešení. „Nejlepší je, když si můžete pořídit zastřešení vysoké, které vám umožní snadnější pohyb. Využíváte tak bazén v plném rozsahu ať je odkrytý, nebo zakrytý,“ podotýká Petr Novotný z bazénového centra.

Bazén

Pokud máte bazén umístěný před francouzským oknem před obývacím pokojem, tak tam nemůžete nic vysokého umístit. Řešením je pak co nejnižší varianta. Zastřešení bylo dříve vnímáno spíš jako nevzhledný skleník, dnes už to tak lidé nevnímají. Při výrobě už je kladen vysoký důraz na design.

Mít, nebo nemít? „Ten rozdíl je obrovský, jestli zastřešení máte nebo ne, ať už se jedná o ohřev vody, čistotu vody,“ připomněl Novotný. Ale co je nejdůležitější, bezpečnost před utonutím, což ocení hlavně rodiny s malými dětmi.

autor: RIH
Spustit audio