Zázračné cvičení SM systém napravuje bolavá záda

7. prosinec 2016

Bolí vás záda? Zlobí vás plotýnky? Cvičíte, ale výsledek nevidíte? Zkuste tzv. SM systém. Úspěšnou pohybovou léčbu v rozhlasové Radioporadně představila fyzioterapeutka Jaroslava Morávková z Centra zdravého pohybu v Hradci Králové.

Co je to SM systém? Jedná se o cvičení, které příznivě působí na stabilizaci a mobilizaci páteře. „Metodu stále vytváří MUDr. Richard Smíšek se svými dcerami, které jsou také lékařky. Funguje to na principu spirálního svalového zřetězení. Představte si, že máte kolem těla spirálu. Začíná třeba u lopatky. Když s tou lopatkou budete pracovat SM systémem, nepracuje pouze ona, ale díky řetězení se zapojí i břišní a stehenní svaly a pokračuje to až po chodidlo,“ popisuje princip Jaroslava Morávková.

Když jdete například do posilovny a provádíte cvičení na biceps, procvičujte pouze biceps. A to platí i pro další svalové skupiny. To právě u SM systému neplatí. Jeden pohyb roztáčí svalovou spirálu celého těla.

„Je to pohybová léčba. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta. Na druhou stranu je to časově úsporná metoda. Pouhých deset minut cvičení denně vám pomůže,“ uvádí Jaroslava Morávková.

SM systém napravuje výhřezy plotének, skoliotické stavy, kolena. Ideální je také pro těhotné ženy. Eliminuje potíže se zády v těhotenství i po porodu. Cvičení používají vrcholoví sportovci v kondiční přípravě.

Protáhněte se na laně

SM systém se cvičí pomocí speciálního elastického lana, které vymyslel právě lékař Richard Smíšek. Má svou přesnou sílu, pružnost a úchop. V kombinaci se správnou technikou je právě tím mechanismem pomáhajícím od bolesti zad. Díky lanu se intenzivně zapojí zřetězené svalové skupiny.

„Existuje systém základních dvanácti cviků. Od těch se odvíjí ještě dalších 300 variací. Fyzioterapeut vám navrhne sestavu doslova přímo na tělo,“ říká Jaroslava Morávková.

Metoda pomůže vždycky. Nedá se použít pouze v případě, že pacient jenom leží a nedokáže si sednout. „Pokud můžete alespoň sedět, můžete i cvičit. To se týká třeba lidí na invalidním vozíku,“ dodává Jaroslava Morávková.

Vstávat a cvičit!

Jakákoliv bolest je varovné hlášení našeho těla, že je něco špatně. Sebemenší potíže jsou výzvou k pravidelnému cvičení. „Když nás trápí výhřez ploténky, cvičíme každý den. Jakmile výhřez zažehnáme a páteř je v pořádku, najdeme si čas na cvičení alespoň dvakrát týdně, abychom tělo udrželi v optimálním stavu,“ radí Jaroslava Morávková.

Zdravý životní styl

Cítíte se dobře a nic vás nebolí? To je známka, že pro své tělo, možná i nevědomky, přece jenom něco děláte. Chodíte na procházky, venčíte psa, zaplavete si, alespoň jednou týdně cvičíte, soustředíte se na své tělo nebo meditujete.

A co je ten nejhorší každodenní program? Jezdíte do práce dopravním prostředkem, celý den sedíte za počítačem, potom se ženete nakoupit, domů a uvařit a pak unavení padnete do postele.

„S prvními známkami problémů začněte cvičit. Bohatě postačí deset, pět nebo tři minuty denně. Tři snadné cviky s lany pomohou. Je jedno, jestli se protáhnete doma nebo na pracovišti. Uděláte pro sebe hodně,“ uzavírá téma Jaroslava Morávková.

autor: PRO
Spustit audio